Otel ve restoran faturaları dijitalleşiyor

Otel ve restoran faturaları dijitalleşiyor

Otel ve restoran faturaları dijital ortama taşınıyor. Protel, e-fatura ve e-arşiv entegratörü olarak müşterilerine tek elden hizmet veriyor.

Kâğıt fatura kullanımını büyük oranda ortadan kaldıracak e-arşiv uygulaması, '433 Sıra Numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği' ile 1 Ocak 2016 itibariyle uygulamaya geçiyor. Tebliğe göre internetten satış yapan ve 2014 satış geliri 5 milyon lirayı aşan mükelleflerin 2016'ya dek olarak e-arşiv sistemine geçmeleri gerekiyor.
Sistem 2013 senesinde konaklama ve ağırlama sektörlerinde kullanılmaya başlanan e-faturanın devamı olarak görülüyor. Daha evvel mükelleflerin faturalaşma eylemlerinin e-fatura kanalı ile yapılıyordu. Her eylem, karşı tarafa Gelir İdaresi E-Fatura sisteminden iletiliyor ve takip ediliyordu. E-fatura mükellefi olup e-arşiv izni alan kurumlar ise e-fatura kapsamı dışında kalan diğer faturalarını da elektronik olarak yazıp koruyabiliyor. Şu aşamada Faturaların Gelir İdaresi E-Arşiv sistemine gönderimi her faturanın ayrı ayrı iletilmesi ve görülmesi şeklinde değil. Gönderim, şirket tarafından belirlenen periyodlarda takip eden ayın 15 'ine dek ait fatura gönderimlerinin tamamlanmış olması şartıyla e-arşiv raporu şeklinde toplu olarak yapılıyor.

Protel, e-arşiv uygulaması için de gerekli izinleri tamamladı ve onaylı e-arşiv özel entegratörleri arasında yerini aldı.
CİHAN
<< Önceki Haber Otel ve restoran faturaları dijitalleşiyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER