Özdemir: Basın özgürlüğü demokratik yaşamın olmazsa olmazıdır


Trabzon Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu Başkanı Turgut Özdemir, basın ve ifade özgürlüğünün, demokratik hayatın olmazsa olmazı olduğunu söyledi.

Sektörde başta özgürlükler olmak üzere çeşitli sorunlar yaşandığına dikkat çeken Özdemir, çağdaş demokratik toplumlarda halkın haber alma hakkının basın ve ifade özgürlüğüyle mümkün olduğuna vurgu yaptı.

Özdemir, Gazeteciler Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, 10 Ocak 1961'in basında çalışanların haklarına ilişkin 212 sayılı yasanın uygulanmaya başlandığı gün olduğuna değindi. Trabzon Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kuru Başkanı, bu yasanın, basın emekçilerinin sigortalı çalışmasını, işten çıkarılmaları durumunda ihbar ve kıdem tazminatlarının ödenmesini, yıllık ve haftalık olmak üzere belirlenen tarihlerde izin yapmalarını ve belki en önemlisi de gazetecilik faaliyetlerini özgürce yürütmelerini güvenceye bağladığına işaret etti.

Günümüzde meslektaşlarının çalışma ve yaşama koşulları ile mesleki yeteneklerini geliştirme ve mesleklerini özgürce yapma imkanları bakımından 10 Ocak 1961'den daha iyi haklara sahip olmadıklarını ifade eden Turgut Özdemir, şunları kaydetti: "Bu nedenle meslektaşlarımız açısından bir bayramdan da söz edemeyiz. Yine tekrarlıyoruz; 10 Ocaklar ve 24 Temmuzlar bizim için bayram günü değil, dayanışma günleridir."

Sektörde başta özgürlükler olmak üzere çeşitli sorunlar yaşandığına dikkat çeken Trabzon Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu Başkanı, açıklamasını şöyle tamamladı: "Unutulmamalıdır ki; basın özgürlüğü ve basın özgürlüğünü de kapsayan ifade özgürlüğü, çağımızda demokratik yaşamın olmazsa olmazıdır. Özgür basın, demokrasinin yaşamasını ve gelişmesini sağlayan kurumların başında gelmektedir. Halkın sesi olma görevini üstlenen bağımsız ve özgür basın, düşünce özgürlüğünün de en etkili aracıdır. Çağdaş demokratik toplumlarda halkın haber alma hakkı basın ve ifade özgürlüğüyle mümkündür. 10 Ocak Basın Bayramı'nı gerçek anlamıyla kutlayabileceğimiz günlere elbirliğiyle ve en kısa zamanda ulaşmak umuduyla basın meslek ilkelerine ve basın ahlakına sadık meslektaşlarımızın 10 Ocak'ını tebrik eder, işlerinizde kolaylıklar ve başarılar dileriz." CİHAN
<< Önceki Haber Özdemir: Basın özgürlüğü demokratik yaşamın olmazsa... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER