Pakistan'da Muharrem ayı mateminde on binler buluştu


Hz. Hüseyin'in Kerbela'da şehit edilişinin 1376'ıncı yılında, Pakistan'da Şii Müslümanlar tarafından matem törenleri düzenleniyor.

İslamabad, Karaçi, Lahor ve Peşaver şehirleri başta olmak üzere ülke genelinde düzenlenen geniş çaplı matem törenlerine on binler katıldı. Başkent İslamabad'da matem için bir araya gelen on bini aşkın Şii Müslüman üzerlerinde Ehli Beyt'in isimlerinin yazdığı sancaklarla yürüyüş yaptı.

Başkent İslamabad'da erken saatlerinde başlayan törende, Şiiler ilahiler söyleyerek ve 'Ya Hüseyin, Ya Ali' naralarıyla hüzünlerini dile getirdi. Kerbela vakasının olduğu saat olarak inanılan öğle namazı sonrasında ise Hz. Hüseyin'in şehit edildiği Kerbela'da bindiği atı 'Zülcenah'ı temsil eden atlar alana getirildi. Tamamı gümüş savaş silahları ve takılarla süslenmiş atların gelmesiyle matem bütün şiddetini gösterdi. Vatandaşlar, ellerinde zincirlere takılmış beşli bıçakları sırtlarına vurmaya başladı. Zincirlere takılan bıçakların sesinin ve binlerce insanın 'Ya Hüseyin' naralarının savaş alanını hatırlattığı matem törenine, yüzlerce kadın ve çocuk da katıldı. Alanda, kendilerini yaralayanlar için pansuman ekipleri hazır bekletilirken, yaralanan bazı Şiilerin ağladığı ve fenalaştığı gözlendi.

Matemde vatandaşlar, Hz. Hüseyin'in şehit edilen oğlu Ali Ekber'in beşiğini temsil eden beşiğe ve Hz. Hüseyin'in atını temsil eden atlara dokunup dualar etti.

Akşam saatlerine kadar süren matemde sıkı güvenlik tedbirleri uygulandı. Cadde başlarına kurulan X-Ray cihazlarından geçen insanları polis titizlikle aradı. Cep telefonu sinyallerinin kapatıldığı matem bölgesinde, polis helikopterlerle de güvenliği sağlamaya çalıştı.

Muharrem ayının 9'uncu ve 10'uncu günü tatil edilen Pakistan'da, 180 milyon nüfusun yüzde 20'sini Şiiler oluşturuyor. CİHAN
<< Önceki Haber Pakistan'da Muharrem ayı mateminde on binler buluştu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER