Pasaport Kanunu'nda değişiklik için kanun teklifi


CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu ve İstanbul Milletvekili Selina Doğan, Pasaport Kanunu'nda değişiklik yapılması için kanun teklifi verdi.

CHP'nin kanun teklifinin gerekçesinde; geçtiğimiz Ağustos ayında Suriye'nin kuzeyinde yaşamını kaybeden 13 Türkiye vatandaşının yurda girişine, sınır kapısında 12 gün boyunca keyfi olarak beklettikten sonra izin veren hükümetin, şu anda da aynı bölgede hayatını kaybeden Aziz Güler isimli yurttaşın cenazesinin yurda girişine de keyfi olarak izin vermediği ifade edildi.

Hukuka göre her ne kadar kişilik ölümle son bulsa da, öğretide ceset üzerinde yakınların kişilik hakkının var olduğu; ölen kişinin ise şeref, saygınlık, giz alanı gibi değerlerinin hukuksal korumadan yararlanarak etkilerini sürdürdüğü kabul edildiğine dikkat çekildi.

Ardında şöyle devam edildi: "Nitekim Anayasamızda, 'Herkes, kişiliğine bağlı, dokunulmaz, devredilmez, vazgeçilmez temel hak ve hürriyetlere sahiptir.' (Madde 12) '…Kimseye işkence ve eziyet yapılamaz; kimse insan haysiyetiyle bağdaşmayan bir cezaya veya muameleye tâbi tutulamaz…' (Madde 17) hükümleri bulunmaktadır.
Kişilere insan haysiyetiyle bağdaşmayan muamelede bulunulamayacağına dair kural, devlete kişilerin ölümlerinden sonra da koruma sağlama yükümlülüğünü getirmektedir.
Ayrıca öğretiye göre, ölenin yakınlarının ceset üzerinde kendine özgü mutlak bir hakkı vardır. Bu hak ölenin gömülme biçimi ve yerinin belirlenmesi gibi temel gereksinimleri de kapsamaktadır.
Dolayısıyla temel bir insan hakkının Türkiye Cumhuriyeti hükümetince keyfi olarak ihlal edilmesi söz konusudur. Hukuk kurallarındaki boşluktan da yararlanarak sergilenen bu keyfi tutumun kabul edilmesi mümkün değildir."

CHP adına verdikleri kanun teklifi için Tanrıkulu ve Doğan, "Pasaport Kanunu'nun 'Pasaport veya vesikasız gelen Türk vatandaşları' kenar başlıklı 3. Maddesine bir fıkra ekleyerek; yurtdışında hayatını kaybeden ve cenazesi yakınları tarafından Türkiye Cumhuriyeti sınırlarına getirilen kişilerin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olduklarının, aileleri tarafından gösterilecek resmi nüfus kayıt evrakları ve imzalı beyanlara dayanarak kabul edilmesini ve yurda girişlerine izin verilmesini kapsamaktadır. Nüfus kayıt evrakları ve ailenin yazılı imzalı beyanına rağmen cenazenin yurda girişinin hiçbir şekilde engellenmemesini sağlamak amaçlanmaktadır." dedi. CİHAN
<< Önceki Haber Pasaport Kanunu'nda değişiklik için kanun teklifi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER