Patates üretimi ve sulama suyu sıkıntısına çözüm aranıyor


Niğde Ziraat Odası Başkanı Veli Kenar, Nevşehir Ziraat Odası Başkanıyla patateste ve yer altı sularındaki sorunlara çözüm bulmak için bir araya geldiklerini ve bu sorunları raporlaştırıp yetkililere ulaştıracaklarını belirtti.

Niğde Ziraat Odası Başkanı Veli Kenar, geçtiğimiz günlerde Nevşehir Ziraat Odası Başkanı, Yazıhöyük Belediye Başkanı ve Nevşehir İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Yardımcısının kendilerini ziyaret ettiklerini, ziyarette Misli Ovası içerisinde yüzde 73'lere varan patates üretimi olduğunu belirtip şunları söyledi: "Patateste yıllarca yaşanan sorunları daha uzun vadelere yayarak bu sorunları ortadan kaldırmak için ufak bir çalışma ziyareti gerçekleştirildi. Bu nedenle önümüzdeki günlerde oluşabilecek patates sorunları nasıl aşabiliriz diyerek arkadaşlarla görüş alışverişinde bulunduk. Bazı şeyleri ön plana çıkartıp kendi içimizde paylaştığımız sorunları ön plana beraberce çıkartıp çözüm bulmaya çalışacağız."

En büyük sorunun bölgede sulama sistemi olduğunu belirten Kenar; "Yer altı sularının günden güne çekildiğini ve azaldığı gözüküyor. Bu nedenle bölgeye su getirilmesi konusunda ortak bir çalışma kapsamında fikir alış verişi yaptık." dedi.

Patates konusunda ise pazarlamada, üretimde olan sorunları çözmek ve çiftçileri bilinçlendirip daha sağlıklı patates yetiştirmelerini sağlamak olduğunu söyleyen Kenar; "Patatesteki pazarlamayla ilgili sorunlarda da, üreticiden tüketiciye daha çabuk ve aracılar arada olmadan nasıl ulaştırabiliriz bunun da çalışmalarını yaptık. Bilindiği gibi patates depodan 50 kuruşa çıkarken pazarda ise 1 lira 50 kuruşa satılıyor. Bir yıl boyunca masraf edip üreticimiz 50 kuruşa satarken pazarda 1 lira 50 kuruşa satılması üreticimizi üzüyor. Aracılar sadece yükleyip götürüyor ve parayı aracılar kazanıyor. Bunlarla ilgili bir takım sorunlarla ilgili bir araya gelerek bir rapor oluşturup yetkililere ulaştıracağız." şeklinde konuştu. CİHAN
<< Önceki Haber Patates üretimi ve sulama suyu sıkıntısına çözüm... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER