"Pırlantada KDV sıfır iken engelli sporculardan KDV alınması büyük çelişki"


CHP Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka, "Türkiye'de pırlanta, elmas, yakut, safir gibi pek çok lüks tüketim malzemesine sıfır KDV uygulanırken engellilere spor hizmeti veren spor kulüplerinin KDV uygulanması büyük bir çelişkidir." dedi.

Engelli sporcularla ilgili 5520 Sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu ve 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu'nun (KDV) da değişik yapılması için kanun teklifi veren Aylin Nazlıaka, TBMM Başkanlığı'na sunduğu teklifte , "Engellilerin sosyal ve kültürel hayata katılımları ülkelerin gelişmişlik düzeylerinin göstergelerinden biridir. Dünyanın pek çok ülkesinde engellilerin yaşadığı sorunların çözümü için hükümetler ciddi kaynak ayırmakta ve etkin politikalar üretmektedirler. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre dünyada 500 milyon, ülkemizde ise 8,5 milyon engelli birey yaşamaktadır. Engelli vatandaşlarımızın yaşama hakları, başta Anayasamız olmak üzere çeşitli yasalar ve uluslararası sözleşmelerle güvence altına alınmıştır. Ancak yasalara rağmen, engelli vatandaşlarımızın yaşadığı sorunlar artarak devam etmektedir." açıklamasını yaptı.

CHP'li vekil, engellilerin sosyal ve kültürel etkinliklere katılma, spor yapma veya profesyonel olarak bir spor dalıyla uğraşma konusunda büyük sorunlar yaşadıklarına vurguladı. Aylin Nazlıaka, şunları dile getirdi: "Kentlerimizde ulaşım başta olmak üzere vatandaşlara verilen hemen hemen her hizmet, engelliler için adeta yeni engeller oluşturmaktadır. Bu nedenlerle ülkemizde engelli vatandaşlarımız eğitim ve istihdam olanaklarından kısıtlı olarak yaralanmakta, kültürel faaliyetlere ve spor etkinliklerine katılamamaktadırlar.
Engellilerin yaşadığı sorunlar sadece kendilerinin ya da ailelerinin değil tüm toplumun sorunudur. Engellilerin toplumsal hayatta yer almalarının yollarından biri de spor etkinliklerine katılımlarının sağlanmasıdır. Türkiye'de halen özel sporcular federasyonuna kayıtlı lisanslı zihinsel engelli sporcu sayısı 16 bin 501 kişidir. Bu sporculardan 5 bin 685'i bedensel engelli, 4 bin 704'ü görme engellidir. Bu grupların içinde sportif faaliyetleri sürdürmekte güçlük çeken grup zihinsel engelliler, özellikle de otizm rahatsızlığı olanlardır. Bu tür engeli ya da rahatsızlığı olan bireylerin, alanında uzman kişilerle bire bir spor yapmaları gerekmektedir. Bu da daha fazla antrenör ve öğretmen demektir. Ülkemizde tam bir veri bulunmamakla birlikte 870 bin çocuğun otizmli olduğu tahmin edilmektedir."

Türkiye'de pırlanta, elmas, yakut, safir gibi pek çok lüks tüketim malzemesine sıfır KDV uygulanırken engellilere spor hizmeti veren spor kulüplerinin KDV uygulanmasının büyük bir çelişki olduğunu vurgulayan CHP Ankara Milletvekili, "Yapılan bu düzenleme ile kamu yararına çok önemli hizmet veren özel sporcular federasyonuna bağlı spor kulüplerine kurumlar vergisi ve katma değer vergisi muafiyeti tanınmaktadır. Düzenleme kanunlaştığı takdirde bu kulüplerin üzerindeki vergi yükü azaltılarak daha etkin ve daha geniş bir kitleye hizmet vermelerinin önü açılacaktır. Bu vergi indirimleri spor kulüplerde eğitim alan engelli sporculara da yansıyacak, bu sporcular daha uygun fiyatlardan hizmet alacaklardır." diyerek sözlerini tamamladı.

CİHAN
<< Önceki Haber "Pırlantada KDV sıfır iken engelli sporculardan KDV alınması... Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER