2 parti önce 'evet' dedi sonra jet hızıyla çark etti!

TBMM Uzlaşma Komisyonu dün ilginç bir kriz yaşadı.

2 parti önce 'evet' dedi sonra jet hızıyla çark etti!

  • 4 parti “330 oyla kabul” maddesinde anlaştı.
  • CHP’liler fikir değiştirip düzenlemeye şerh koydu.
  • MHP’liler ise "Yorgunduk. Yanlış anlamışız” diyerek karşı çıktı.

TBMM Uzlaşma Komisyonu'nun AK Partili Mustafa Şentop, CHP’li Rıza Türmen, MHP’li Oktay Öztürk, BDP’li Bengi Yıldız’dan oluşan alt komisyonu,Anayasa değişikliklerinin kaç oyla kabul edileceğini” düzenleyen maddeyi müzakere etti. Bu düzenlemede 330 oyla kabul edilen Anayasa değişikliklerinin “Cumhurbaşkanı tarafından onaylanması”, “referanduma sunulması” ya da “TBMM’ye iade edilmesi” yönünde üçlü seçenek ortaya kondu. Yeni anayasanın TBMM’de 330 oyla kabul edilmesi halinde, Cumhurbaşkanı tarafından referanduma götürülmeksizin onaylanıp yürürlüğe girmesine olanak tanıyacak şekilde yapılan düzenlemede dört partinin üyeleri uzlaştı. Akşam'da yer alan habere göre AK Partili Şentop, CHP’li Türmen, MHP’li Öztürk ve BDP’li Yıldız, değişikliğe “olur” verdi. Uzlaşılan madde, mutabakata varıldığı için yeşile boyandı. 

BATUM’DAN ŞERH 

Ancak düzenleme daha sonra CHP ve MHP’yi karıştırdı. Anayasa hukukçusu kurmaylar itiraz edince MHP ve CHP’li komisyon üyeleri “Bu düzenleme yanlış anlaşılmış” diyerek fikir değiştirdi. 
CHP’li komisyon üyesi Süheyl Batum, metni gördükten sonra tartışmalı 2. Fıkra’ya şerh düştü. Batum, “CHP, yönetimiyle konuşmadan böyle bir düzenlemenin yapılmasına karşı çıkmaktadır.  Maddenin yazımından 3 seçenek varmış görüntüsü çıkmaktadır. Oysa Cumhurbaşkanı’nın sadece 2 seçeneği olmalıdır: Geri göndermek ya da halkoylamasına sunmak. Bunun dışındaki bir düzenlemeye CHP rıza göstermemektedir” itirazında bulundu. 

CHP’li diğer üye Atilla Kart da mutabakata varılan maddeye göre, “330 oyla kabul edilen anayasa değişikliğinin otomatik olarak halk oylamasına sunulacağını”, “Cumhurbaşkanı’nın bu noktada farklı inisiyatif almayacağını”, “367’nin üzerinde oyla kabul edilen değişikliğin ise Cumhurbaşkanı tarafından onaylanacağını” belirterek, “Biz buna olur verdik” dedi. 

"YANLIŞ ANLAMIŞIZ"

MHP’li Komisyon üyesi Faruk Bal ise fikir değişikliğiyle ilgili “Bu maddede yanlış anlaşılma olmuş, biz mevcut anayasada olduğu gibi TBMM’de 330 ila 367 arasında kabul edilen Anayasa değişikliklerinin referanduma sunulmasını talep ediyoruz. 367’nin altında kalan anayasa ise Cumhurbaşkanı tarafından onaylanamaz. Buna geçit vermeyiz” dedi. MHP’nin düşüncesinin değişmeyeceğini kaydeden Bal, “Sayın Şentop ne derse desin fikrimiz değişmez. Bir yanlış anlaşılma olmuş, üst komisyonda değişiklik yaparız” diye konuştu. 

MHP’li Oktay Öztürk de “Akşam saatinin sonuna gelinmişti, yorgunduk, dinç kafayla bu maddeyi gelecek hafta çarşamba günü tekrar görüşeceğiz” yorumunu yaptı. Oy sayısını 367’den 330’a çekmek gibi düşünceleri olmadığını vurgulayan Öztürk, “Ancak yanlış anlaşılmaya imkan verilecek bir düzenleme olabilir. Zaten bu kaygıyla, söz konusu maddeyi yeniden görüşmek üzere konsensusa vardık” dedi. 330 sayısında kriz oluşturan bu durum, çarşamba günü yapılan Ana Komisyon toplantısında gündeme gelecek ve partilerin pozisyonu netleşecek. 

"KİMSE KIVIRMASIN"

AK Parti’den, CHP ve MHP’deki bu fikir değişikliğine sert tepki geldi. Komisyonun AK Partili üyesi Mustafa Şentop, bu düzenlemeyle referanduma gitmeden 330 oyla TBMM’de anayasa değişikliğinin kabulü yönünde uzlaşmaya vardıklarını belirterek, şunları söyledi: "Lamı cimi yok,  bu düzenlemeyi çok açık bir şekilde uzun uzun müzakere ettik. Buna göre, 330’la TBMM’de kabul edilen anayasa değişikliği Cumhurbaşkanı tarafından onaylanırsa yürürlüğe girecek. Herkes kabul etti, mutabakat sağlandı. İlke kararı aldık, sorun yok, kimse sonradan kıvırmasın. Sadece 4. Ve 5. Fıkraları yeniden müzakere kararı aldık."
<< Önceki Haber 2 parti önce 'evet' dedi sonra jet hızıyla çark etti! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER