AKP fena karıştı, kulislerde bu konuşuluyor!

MHP ve HDP, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a “yeminine sadık kal” uyarısında bulundu.

AKP fena karıştı, kulislerde bu konuşuluyor!

Hükümet ise Erdoğan’ın tüm ısrarına rağmen “Başkanlık sistemi gündemde yok” dedi...

1) YEMİN KRİZİ


Türkiye, 7 Haziran 2015 genel seçimlerine aylar kala “Cumhurbaşkanlığı yemini” ve “Başkanlık” tartışmalarına kilitlendi. İki kriz dün Meclis’te siyasi partilerin grup toplantılarında liderlerinin de ana gündem maddesiydi.

"ADAMSAN ŞEREFİNE SAHİP ÇIK"

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın ettiği görev yeminine sadık kalmadığını söyledi. Kılıçdaroğlu, şunları ifade etti: “Geleceksin parlamentoya kürsüye çıkacaksın, tarafsız olacağın konusunda ‘namusum ve şerefim üzerine ant içerim’ diyeceksin, çıkacaksın namus ve şerefi çöpe atacaksın. Kabul etmiyoruz. Adam gibi adamsan namusuna ve şerefine sahip çıkacaksın. İçeride böyle. Dışarıda nasıl? Tam anlamıyla felaket. Felaket.”

"YEMİNİ BOZMAK ALIŞKANLIĞI"

MHP lideri Devlet Bahçeli, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Kırşehir mitinginde AKP'ye oy istemesine büyük tepki göstererek, “Ettiği yemini sayısız kere çiğnemiştir. Yeminleri bozmak Erdoğan'da alışkanlık haline gelmiştir" dedi. Bahçeli, Erdoğan’ın başkanlık hayali kurduğunu belirterek, “Böyle bir devlet nerede kalmıştır? Yine de ben size söyleyeyim: Kuzey Kore'ye bakın. Görünüş haricinde Erdoğan'ın tıpkısının aynısını göreceksiniz.”

"MAKAMINI İSTİSMAR EDİYORSUN"

HDP lideri Selahattin Demirtaş, Erdoğan’ın yemine sadık kalmadığını belirterek şöyle konuştu: “Cumhurbaşkanlığı makamını istismar ediyorsun. Cumhurun başı olma kurumunu zedeliyorsun. Bunu yapma son derece hatalı bir politikadır bu” dedi. Demirtaş şöyle konuştu: "Şimdi, ‘Başkan olacağım’ diyor. Olamayacaksın. Biz bunu kabul etmeyeceğiz. Ak Saray’ı var, tonlarca parası var ama yetmiyor. ‘İlle Başkan olacağım’ diyor. Yarımı bile kabul etmiyor ‘tek adam olacağım’ diyor.”


2 )  BAŞKANLIK KRİZİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Hükümet arasında yaşanan krizin adı ise “Başkanlık” tartışması. Erdoğan’ın bir süre önce Başbakan Ahmet Davutoğlu’nu ima ederek söylediği, “Başkanlığı o da savunacaktır” sözü Hükümet ve AKP’de ciddi görüş ayrılığına neden oldu.

PARTİ ÇOK FENA KARIŞTI

AKP Genel Başkan Yardımcısı Beşir Atalay, 30 Ocak’ta yaptığı açıklamada “‘seçim beyannamesinin en önemli vurgusu başkanlık sistemi olacak’ gibi haberler var. Bunların hiçbirisi şu anda gerçeği yansıtmıyor” dedi. Buna karşın AKP Grup Başkanvekili Mustafa Şentop ise “Önümüzdeki seçimlerin en önemli başlığı yeni anayasa olacaktır. Bu anayasanın en önemli unsuru da Başkanlık sistemidir” çıkışını yaptı.

HÜKÜMET BAŞKANLIĞA KARŞI


Başbakan Davutoğlu’nun başdanışmanı Etyen Mahçupyan da bir programda, “Erdoğan ‘Başkanlık sistemi Ahmet Hoca’nın da tezidir’ dedi ama Davutoğlu bu konudaki sessizliğini koruyor” sorusuna şu cevabı verdi: “Bu çok tartışılmış bir şey değil. Gündemin parçası değil, medyanın soruları yüzünden gündeme geliyor.”

"BÖYLE BİR ÇALIŞMA YOK"

Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, önceki gün Bakanlar Kurulu toplantı sonrasında bu yöndeki bir soruya, “Başkanlık konusunu Cumhurbaşkanımız gündeme getiriyor. Milletvekillerimiz de görüşlerini söylüyorlar. Hükümetin böyle bir çalışması yok” yanıtını vererek önemli bir çıkış yaptı.

MİLLET GAZETESİ
<< Önceki Haber AKP fena karıştı, kulislerde bu konuşuluyor! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER