AKP’de büyük şok, kulislerde bu konuşuluyor!

Yolsuzluk ve rüşvetle itham edilen dört eski bakan, Meclis Genel Kurulu’nda önceki gün yapılan oylamanın sonucunda Yüce Divan’a gitmekten kurtuldu.

AKP’de büyük şok, kulislerde bu konuşuluyor!

İçişleri eski Bakanı Muammer Güler, AB eski Bakanı Egemen Bağış, Ekonomi eski Bakanı Zafer Çağlayan ve Çevre eski Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın Yüce Divan’a gitmesi için gerekli olan oy toplanamadı. 50 civarı AKP’li vekilin eski bakanların Yüce Divan’da yargılanması yönünde oy vermesi ise beraberinde güvenoyu tartışmasını getirdi. Özellikle Egemen Bağış için yapılan oylamada sadece 10 oy farkla Yüce Divan’a göndermeme kararı alındı. Muhalefete göre, şu anda yolsuzluklar üzerinden bir güven oylaması yapılsa Hükümet düşme tehlikesi yaşayacak Taraf Gazetesi'nin haberine göre, CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, 50 üzerinde AKP’linin muhalefetle birlikte oy kullanmasını demokrasi açısından umut verici olarak değerlendirdi. Hamzaçebi “AKP grubu bir taraftan çoğunluk oylarıyla yolsuzluğa geçit verirken diğer taraftan kendi hükümetine 50 civarındaki milletvekili ile güvenoyu vermemiştir. AKP hükümeti yolsuzluk konusunda TBMM’den kendi grubundan güvenoyu alamamıştır” diye konuştu. Kulislere göre firelerin bir başka sebebi ise yolsuzluk suçlamalarına ilişkin gelişmelerin yaklaşık bir yıldır kamuoyunun gündeminde tutulması . İlk başlarda bakanların suçsuz olduğu kavramı ağır basarken, süre uzadıkça suçludurlar algısı AKP içinde de ortaya çıkmaya başladığı iddia edildi.

“ÇATLAK VAR”


Bakanlarla ilgili ret oyunun 276’nın altında kalmasını yorumlayan CHP İzmir Milletvekili Erdal Aksünger ise “Sonuçta üç bakanın barajı geçememiş olması demek aslında bir güvenoyu problemi de var demektir. Yolsuzluklar üzerinden güvenoylaması yapılsa hükümet düşme tehlikesi yaşayacak” dedi. Aslında AKP içinde büyük bir çatlak olduğunu ve hem kamuoyuna hem komisyona hem milletvekillerine yapılan pres ile bu sayının azaltılabildiğini söyleyen Aksünger, son 3-4 gün içinde kurulan ikna odalarına ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bastırmasına rağmen hükümet içinde çatlak oluştuğunu belirtti. Aksünger oylama sonucunu da şöyle yorumladı: “Oylama yapılırken TİB’e de operasyon yaptılar. Bu da işe yaramadı. Çünkü orada illegalite olan işlerin üstüne değil mahkeme kararların üzerine gidiyorlar. Bir taşla iki kuş vurur muyuz’un hesabınıyaparken aslında büyük kuş yara aldı. Bence AKP artık bitmiştir. Ben bunun seçimlere yansıyacağını düşünüyorum. Özellikle komisyon kurulduktan sonra Türkiye’de travma yarattığını gördük. Fireyi AKP beklemiyordu. Oylamanın ilerleyen saatlerinde AKP grubuna sessizlik çöktü. Şoka uğradılar.çıkan sonuç hükümetin güvenoyu problemini de gösterdi.”

“HÜKÜMET MEŞRUİYETİNİ YİTİRDİ”

MHP Ankara Milletvekili Özcan yeniçeri, oylama sonucunun AKP iktidarının ahlaki meşruiyetini yitirdiğini ortaya koyduğunu söyledi. Yeniçeri, “AKP iktidarında ilk kez bir kırılma yaşanıyor. İktidar içinden 60’a yakın milletvekili yolsuzlukla suçlanan kendi mensubu bakanlara güvenmediğini ortaya koymuştur” dedi.

HÜKÜMET İÇİNDE AV BAŞLADI

Yüce Divan oylamasında verilen fireler AKP’de şok etkisi yaşatttı. AKP’li bazı vekillerin muhalefetle birlikte hareket ederek eski bakanların Yüce Divan’a gönderilmesi yönünde oy kullanması, yaşanan kırılmanın ilk sinyali olarak değerlendirildi. İlk şoku atlatan AKP yönetimi, bu fireyi bekledikleri iddiasını dillendirmeye başladı. Özellikle üç dönemi Haziran’da dolacak olan 72 milletvekilinin “makul şüpheli” olarak görülmesi dikkat çekti. Eski bakanların Yüce Divan’a gönderilmesi için AKP’den daha fazla kabul oyu çıktığı ve bazı CHP’li vekillerin ret yönünde oy kullandığı da iddia edildi. Hükümet ile akçeli işleri bulunan ve iş dünyasında tanınan birkaç CHP’li vekilin ret oyu kullandığı öne sürüldü. Diğer bir iddiaya göre ise AKP’deki bazı Doğu ve Güneydoğu milletvekilleri çözüm sürecinde yaşanan belirsizliğe tepkilerini kabul oyu vererek gösterdi.

SONUÇLAR TARTIŞMA BAŞLATTI

ESKİ bakanlar, Yüce Divan’a gitmekten kurtulsa da iktidar partisinin çekimser ve boş oylar dahil 50 fire vermesi dikkat çekti. İlk oylama Çağlayan için yapıldı. 276 oy bulması gereken muhalefet milletvekilleri 242’de kaldı. 264 oy ise Çağlayan’ın Yüce Divan’a gitmemesi yönündeydi. 7 çekimser, 1 boş, 3 de ‘geçersiz’ oy çıktı. Muammer Güler ile ilgili oylamada ise 241 kabule karşılık 258 ret oyu kullanıldı. Eski AB Bakanı Egemen Bağış’ın oylamasında ise fire 50 oldu. 245 milletvekili Yüce Divan’a gitmesi, 255 milletvekili ise gitmemesi yönünde oy kullandı. Erdoğan Bayraktar’ın oylamasında ise 219 evet 288 hayır ve 3 çekimser oyu çıktı. Bu sonuçlara göre Meclis Genel Kurulu, diğer 3 bakan gibi Erdoğan Bayraktar’ı da Yüce Divan’a göndermemiş oldu.

“10-15’İ GEÇMEZ”


Kulislere göre, AKP içinde fireler bekleniyordu ancak bu sayının 10-15’i geçmeyeceği düşünülüyordu. Oylamada muhalefet ile birlikte hareket eden AKP’li sayısının beklenenin çok üzerinde olması bundan sonra yaşanacak sıkıntıların da göstergesi. Kulislere göre firelerin bir başka sebebi ise yolsuzluk suçlamalarına ilişkin gelişmelerin yaklaşık bir yıldır kamuoyunun gündeminde tutulması . İlk başlarda bakanların suçsuz olduğu kavramı ağır basarken, süre uzadıkça suçludurlar algısı AKP içinde de ortaya çıkmaya başladı.

GÜLER YILMAZ - TARAF
<< Önceki Haber AKP’de büyük şok, kulislerde bu konuşuluyor! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER