Burhan Kuzu'dan ilginç açıklama

Anayasa Komisyon Başkanı ve TBMM İstanbul Milletvekili Prof. Dr. Burhan Kuzu, 'Bir ülkede bütün gücü bir adama verdiğiniz zaman bu güçler kötüye kullanılabilir' dedi.

Burhan Kuzu'dan ilginç açıklama

  • 'Kuvvetler ayrılığı varsa demokrasi daha iyi çalışır.'
  • 'Bir ülkede bütün gücü bir adama verdiğiniz zaman bu güçler kötüye kullanılabilir.'

Kahramanmaraş'ta  “Türkiye’de Kuvvetler Ayrılıkları ve Çözüm Önerileri” konulu konferansa katılan Meclis Anayasa Komisyonu Başkanı ve İstanbul Milletvekili Prof. Dr. Burhan Kuzu, 'Bir ülkede bütün gücü bir adama verdiğiniz zaman bu güçler kötüye kullanılabilir.' dedi. Fakat Kuzu'nun sözlerine devam ettiğinde bu ifadeyi Türkiye'deki totaliter resme dikkat çekmek için değil, yargı vesayetine yönelik söylediği anlaşıldı. 

Kuzu'nun 'İlk defa bir başbakan vesayete yeter dedi. Askeri vesayetten kurtulduk, şimdi de yargı vesayeti ortaya çıktı' şeklindeki çelişkili ifadeleri ise dinleyenlerin kafasını karıştırdı.

Burhan Kuzu sözlerine şu şekilde devam etti: ' Demokrasi halka nasıl yansır diye soruyorlar. Bugün gelinen noktada eğer kuvvetler ayrılığı varsa yasama, yürütme, yargı organları iyiyse birbirinde demokrasi daha iyi çalışır. Bir ülkede bütün gücü bir adama verdiğiniz zaman bu güçler kötüye kullanılabilir. Hepsi ayrıdır ama hepsi millet adına iş yapar. Türk siyasi tarihine baktığımız zaman ilk olarak 1876 Anayasası ile başlamıştır. Padişahın yetkileri kısıtlanmaya başlanmış. Bu anayasada demokrasinin ‘D’si yok, kuvvetler ayrılığı yok. Kurulan cumhuriyette nedir ölçü; egemenlik milletindir. İlk defa Menderes parti kurduğu zaman, birçok yerde imam hatipler tekrar açıldı, demokrasi noktasında biraz daha egemenlik öne çıkar gibi oldu. 1982 anayasasında 80’e yakın madde değişti. 2010 yılındaki referandumdan sonra çok farklı hale geldi. Bu ülkenin askeri yapısı darbe yapmaya müsaitti. İlk defa bir başbakan yeter dedi. Vesayet olduğu bir yerde nasıl demokrasi olur. Askeri vesayetten kurtulduk, şimdi de yargı vesayeti ortaya çıktı” şeklinde konuştu.

İHA

<< Önceki Haber Burhan Kuzu'dan ilginç açıklama Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER