Cumhurbaşkanı Gül bir ilki gerçekleştirdi!

'Türkiye-İsveç Stratejik Ortaklık Belgesi' imzalandı....

Cumhurbaşkanı Gül bir ilki gerçekleştirdi!

  Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt'in  ortak basın toplantısı öncesi imzaladığı ''Türkiye-İsveç Stratejik Ortaklık  Belgesi''nde, İsveç ve Türkiye'nin küresel alanda iki aktif oyuncu olduğunun ve  çeşitli alanlarda işbirliğinin öneminin altı çiziliyor. İki ülkenin ortak ilgi  alanlarının tespiti ve işbirliğinin geliştirilmesinin ele alındığı belgede,  süregelen köklü ilişkilerin daha da derinleştirilmesi öngörülüyor.

 Cumhurbaşkanı Gül yemek öncesinde yaptığı konuşmada, İsveç’e devlet ziyareti gerçekleştiren ilk Türk Cumhurbaşkanı sıfatıyla burada bulunmaktan duyduğu kıvancı ifade ederek, “Ziyaretimin, tıpkı Majesteleri Kral ve Kraliçe’nin 2006 yılında ülkemize gerçekleştirdikleri ve yine bir ilki teşkil eden ziyaretleri gibi tarihî bir nitelik taşıdığına inanıyorum. Bu vesileyle, nazik davetleri ve misafirperverlikleri için Majesteleri Kral ve Kraliçe’ye, Eşim ve heyetim adına bir kez daha teşekkür ediyorum” dedi.

''Türkiye-İsveç Stratejik Ortaklık  Belgesi'' imzalandı!

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu İsveç’li mevkidaşı Carl Bildt ile Türkiye İsveç Stratejik Ortaklık Belgesi’ni imzaladı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve İsveç Başbakanı Fredrik Reinfeldt’in de bulunduğu törende iki ülkenin stratejik ortaklık alanında atacağı adımlar gündeme getirildi.  

  İmzalanan bildiri de Türkiye’nin AB ile olan entegrasyonuna vurgu yapıldı. Bildiride ayrıca 2 ülkenin çeşitli alanlarda gerçekleştireceği iş birliğinin öneminden bahsedilirken İsveç ve Türkiye’nin toplumları ve hükümetleri arasındaki gelişmelerde ele alındı. Yapılan açıklamada sürecin ilişkilerin daha iyi noktaya taşınması için yardımcı olacağı da ifade edildi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Avrupa'nın  demokrasi, insan hakları, ifade hürriyeti ve standartlarının çok yüksek olduğunu  belirterek, ''Maalesef zaman zaman teröristler bunu istismar ediyorlar. Teröre  bulaşanlar, teröre, şiddete karışanlar bu organizasyonların içerisinde olanlar,  onlara mali destekle görevli olanlar, Avrupa demokrasilerinin bu üstünlüğünü yeri  geldiğinde zaaf gibi çok istismar ediyorlar'' dedi.

         İsveç'teki temasları çerçevesinde İsveç Başbakanı Fredrik Reinfeldt ile  bir araya gelen Gül, iki ülke dışişleri bakanlarının Türkiye-İsveç Stratejik  Ortaklık Belgesi'ni imzalamasının ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

         Cumhurbaşkanı Gül, basın toplantısındaki konuşmasında, Gül'ü koruyan  ekipte yer alan motosikletin devrilmesi sonucu buzla kaplı kanala düşen İsveçli  polisin tedavi altına alındığı hastanede hayatını kaybetmesini üzüntüyle  öğrendiğini belirterek, polisin ailesine başsağlığı, çalışma arkadaşlarına  metanet diledi.

         Türkiye ile İsveç arasındaki ilişkilerin tarihinin çok eskiye  dayandığını, 1700'lü yıllarda çeşitli anlaşmalar imzalandığını anımsatan Gül,  ''Dostluğumuz bugün de çok güçlü. Her seviyede ziyaretler gerçekleştiriyoruz.  İlişkilerimizde gayet iyiyiz. Türkiye ve İsveç birçok konuda, ikili ve global  meselelerde çok yakın istişare içerisinde'' diye konuştu.

         İmzalanan stratejik ortaklık belgesinin de bunun en güzel işareti  olduğunu kaydeden Gül, Başbakan Reinfeldt ile siyasi konuları gözden  geçirdiklerini belirterek, İsveç'in Avrupa Birliği (AB)konusunda Türkiye'ye  verdiği desteğe teşekkür ettiğini dile getirdi.

         Türkiye'nin müzakere sürecini azim ve kararlılıkla bitirmek istediğini  söyleyen Gül, ''Önümüzde çeşitli engeller vardır ama bunlar müzakere sürecinin  teknik gereği olan engeller değildir. Ümit ederiz ki bunların hepsi aşılır''  dedi.

         Başbakan Reinfeldt ile ekonomik konuları da görüştüklerin ifade eden Gül,  iki ülke ekonomisinin de gayet güçlü olduğunu, Türk ekonomisinin özellikle son 10  yıldaki performansının çok iyi olduğunu kaydetti.

         Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'nin, AB ortalamasından 5 kat daha fazla  büyüdüğünü belirterek, Türkiye'de bugün 1 trilyon doların üzerinde gayri safi  milli hasılası olan bir ekonomi bulunduğunu ifade etti.

         Gül, ''Dolayısıyla böyle büyük bir ekonomiyle Avrupa'nın en rekabetçi  ekonomisine sahip İsveç'in işbirliğini birçok alanda çok faydalı görüyoruz''  dedi.
         
         -''Mükemmelleşmenin sonu yoktur''-
         
         Türkiye ve İsveç'in büyük şirket temsilcilerinin dünkü toplantıda bir  araya geldiklerini ifade eden Gül, daha sonra da büyük bir iş formunun  toplandığını anlattı. Cumhurbaşkanı Gül, bu toplantılarda, her iki ülkenin  yatırımcı ve iş adamlarının, gerek iki ülke arasında gerekse üçüncü ülkelerle  işbirliğine ne kadar hazır olduklarını görmekten büyük memnuniyet duyduğunu dile  getirdi.

         Türkiye'de gerçekleştirilen çok köklü reformları da Başbakan Reinfeldt  ile paylaştığını anlatan Cumhurbaşkanı Gül, şunları kaydetti:
         ''Türkiye'deki reformlar, hem ekonomik hem siyasi ve demokratik alanda  gerçekleşmektedir. Bu çerçeve içinde Türkiye'de demokratik standartlar daima hep  yükseltilmektedir. Şimdi de bu konuyla ilgili yine çok çabalarımız vardır. Tabii  ki mükemmelleşmenin sonu yoktur. Önemli olan her ülkenin kendi noksanlıklarının  farkında olması ve bunları gidermek için kendi iradesiyle reformlar yapmasıdır.  Türkiye'de bizler kendi irademizle, kendi halkımızın iyiliği için tabi ki birçok  köklü reformlar yapıyoruz. Bu reform süreci devam edecektir. Bu süreç içeresinde  duyduğumuz bazı şikayetler söz konusu. Bunların hep giderileceğine inanıyorum.''

         Cumhurbaşkanı Gül, ziyarette gösterilen misafirperverlik için de teşekkür  etti.
         
         -Sorular-
         
         Cumhurbaşkanı Gül, ortak basın toplantısının ardından gazetecilerin  sorularını cevapladı.
         Bir gazetecinin Türkiye'nin AB'ye katılım müzakerelerindeki hızının yavaş  olmasının kamuoyu desteğini nasıl etkilediğini ve hızı arttırmak için neler  yapmayı planladıklarını sorması üzerine Gül, ''Türkiye'nin AB ile ilişkileri  bizim açımızdan stratejiktir. Dolayısıyla bu müzakere sürecini biz muhakkak  tamamlamak istiyoruz. Ama maalesef Türkiye'ye karşı bazı üyelerin ortaya  çıkardığı engellemelerden dolayı müzakere sürecinde bir yavaşlama var'' diye  konuştu.

         Gül, bunun Türk halkını epeyce rahatsız ettiğini belirterek, ''Bizi de  şüphesiz ki çok rahatsız etmiştir. Ama bundan dolayı biz bu süreçten vazgeçecek  değiliz. Gayet kararlıyız'' dedi.

         Aslında Türkiye'nin müzakere sürecini tamamlamasının Türkiye'nin AB  müktesebatını üstlenmesi demek olduğunun altını çizen Cumhurbaşkanı Gül, şunları  söyledi:

         ''Türkiye, iş yapacak. Türkiye standartlarını her alanda yükseltecek.  Böyle bir Türkiye aslında bütün Avrupa Birliği ülkelerinin de çıkarınadır. Güçlü  bir ekonomisi olan Türkiye, demokrasisi güçlü olan bir Türkiye, inanıyorum ki  birlik için de çok iyi olması gerekir. Düşünün ki, Türk ekonomisi de bugün kriz  içinde olmuş olsaydı, demin bahsettiğimiz bu büyük ekonomik işbirliğinden  bahsedebilir miydik? Edemezdik. O açıdan müzakere sürecini biz bitirmekte çok  kararlıyız.''

         Cumhurbaşkanı Gül, müzakere sürecinin bitmesinin otomatik üyelik anlamına  da gelmediğini belirterek, ''Bunu da biliyoruz. Sonunda bazı ülkelerin  referanduma gitme kararları var. Türk halkının da o zaman fikri ne olur  bilmiyoruz. Bunlar sonraki konular. Şimdi bizim konumuz müzakere sürecini  başarıyla tamamlamak ve bitirmek'' diye konuştu.

         ''Çözüm süreci''nde Avrupa Birliği ülkelerinden beklentilerinin sorulması  üzerine de Cumhurbaşkanı Gül, şöyle devam etti:
         ''Bu konuda her zaman aslında şunu söylüyoruz, Avrupa'nın demokrasi,  insan hakları, ifade hürriyeti ve standartları çok yüksek. Maalesef zaman zaman  teröristler bunu istismar ediyorlar. Teröre bulaşanlar, teröre, şiddete  karışanlar bu organizasyonların içerisinde olanlar, onlara mali destekle görevli  olanlar, Avrupa demokrasilerinin bu üstünlüğünü yeri geldiğinde zaaf gibi çok  istismar ediyorlar. Bunun maalesef çok acı örnekleri söz konusu oluyor. Bu konuda  istihbarat birimlerimiz, güvenlik birimlerimiz çok yakın temas içerisinde oluyor  ve gerektiğinde gerekli dosyaları, gerekli bilgileri paylaşıyorlar.''

         Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt'in  ortak basın toplantısı öncesi imzaladığı ''Türkiye-İsveç Stratejik Ortaklık  Belgesi''nde, İsveç ve Türkiye'nin küresel alanda iki aktif oyuncu olduğunun ve  çeşitli alanlarda işbirliğinin öneminin altı çiziliyor. İki ülkenin ortak ilgi  alanlarının tespiti ve işbirliğinin geliştirilmesinin ele alındığı belgede,  süregelen köklü ilişkilerin daha da derinleştirilmesi öngörülüyor.
<< Önceki Haber Cumhurbaşkanı Gül bir ilki gerçekleştirdi! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER