Erdoğan: Görünce çılgına döndüm

Başbakan Erdoğan: 10 gün önce Banyas’taki yavruların böyle kucak kucak üstüne öldürüldüğünü gördüğüm an adeta çılgına döndüğüm an olmuştur.

Başbakan Erdoğan: 'BM ne yapıyor?'

  • Erdoğan, Banyas katliamını sert sözlerle kınadı.
  • Olayı es geçen dünya medyasını eleştirdi.
  • Vahşeti durdurmak için sorumluluk alma çağrısı yaptı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, SETA tarafından Washington'da Mayflower Otel'de düzenlenen konferansta '21. Yüzyılda Küresel Düzen ve Adalet' başlıklı sunum yaptı. Bebeklerin katledildiği bir dünya masum bir dünya olmadığını vurgulayan Erdoğan, "Bebeklerin dini, milli, etnik mensubiyetinden bahsedilemez. O bebektir. Savaşın bile kendi içinde bir ahlakı vardır. Ve bu ahlak sivilleri, özellikle de bebekleri savaşın dışında tutmayı, onları her ne pahasına olursa olsun korumayı gerektirir. Bebekleri hedef alan insanın onuru olmadığı gibi o mücadelenin de asla onuru yoktur. Ancak bebeklerin katledilmesinden inanın daha da vahim olan bu katliama seyirci kalmaktır. Örneğin 10 gün önce Banyas’taki yavruların böyle kucak kucak üstüne öldürüldüğünü gördüğüm an adeta çılgına döndüğüm an olmuştur. Annelerinin koynunda öldürüldükleri an çılgına döndüğümüz an olmuştur. Sesimiz yükseldiği için rahatsız olanlar var hala. Evet sesimiz de yükselecek yapabileceğimiz ne varsa onu da yapmaya devam edeceğiz" diye konuştu.

"DÜNYA MEDYASI BANYAS'I ES GEÇTİ"

Görülen bazı manzaraların insana sorumluluk yüklediğini belirten Erdoğan, "Bu sorumluluğun adını ne koyarsanız koyun insani sorumluluk deyin, vicdani deyin, hukuki deyin. Körfez savaşlarını hatırlayın. Hani bir ördeğin o petroller arasında o çırpınırken olan hali hepimizi yaralıyordu değil mi? Dünya televizyonları sürekli onu yayınlıyordu. Peki bu dünya televizyonları acaba bütün dünya medyası o Banyas’taki katliamı ne kadar yayınladılar? Ne kadar gösterdiler? Ben pek göremedim. Şöyle es geçtiler. Bu adımlar atılmadığı sürece demek ki o yavruların, o insanların ördek kadar değeri yok. Katledilmiş bir bebek fotoğrafını gören kişi her nerede olursa olsun o katliamı durdurmak için üzerine sorumluluk almıştır, atması gereken adımı atması gerekir. O manzarayı gördükten sonra sessiz olunamaz tepkisiz olunamaz. Ama biz şu anda Somali’de bebekler ölürken Myanmar’da, Suriye’de, Gazze’de bebekler ölürken seyirci kalan, tepkisiz, sessiz kalan bir dünyada yaşıyoruz" şeklinde konuştu.

"BEDELİ KÜRESEL OLACAK"

Sadece kötülerin değil, o kötülerin barındığı ve barınak bulabildiği toplumların da o kötülüğün sorumluluğunu taşıdığını kaydeden Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: "İncil'e bakın bunu görürsünüz. Tevrat'a bakın bunu görürsünüz. Kur'an’ı Kerim’e bakın orada da bunu görürsünüz. Tarihte yaşanan acı hadiselere bakın, bunun ne kadar gerçek olduğunu fark edersiniz. Bir toplum kendisini değiştirmezse bedelini de topyekün öder. Evet ölen bebekler anne babalarının bebekleri olduğu kadar bizim de bebeklerimizdir. Ve buna dur demek bizim de sorumluluğumuzdur. Bu sorumluluk yerine getirilmezse ödenecek bedel de hiç kuşkusuz küresel bir bedel olacaktır. Biz Türkiye olarak üzerimizdeki sorumluluğun farkındayız. Ve bu sorumluluğun gereğini de hakkıyla yerine getirmenin mücadelesi içindeyiz. Türkiye olarak dünyayı yaklaşan bu tehlike konusunda her zaman uyardık uyarmaya da devam edeceğiz. Yoksulun, tıka basa doyanın seyrettiği, engellinin engelsiz tarafından ezildiği, zenginin fakire zulmettiği güçlünün zayıfı ezdiği bir dünya hiç kimse için yaşanabilir bir dünya olamaz. Dünya savaşları küresel ekonomik krizler istikbalimiz adına bize çok pahalı dersler verdi. İnsanlık bu acılardan ders çıkarmalı. Küresel vicdanı, küresel adaleti mutlaka artık devreye sokmalıdır. Biz Türkiye olarak buradaki kararlılığımızı sürdürüyoruz. Sorumluluğumuzun farkındayız ve bu sorumluluğu da hakkıyla yerine getirmenin mücadelesi içindeyiz. Yalnız da kalsak, yalnız da bırakılsak gür bir sesle bebeklerin, çocukların masum sivillerin ölümüne karşı çıkacağız."

CİHAN 
<< Önceki Haber Erdoğan: Görünce çılgına döndüm Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER