Seçim kulislerini hareketlendiren anket sonuçları

Araştırma şirketi, vatandaşların 'stratejik oy verme davranışını' inceledi. Araştırma, Türkiye'de seçmenin özellikle yerel seçimlerde 'stratejik oy' verdiğini ortaya koydu.

Seçim kulislerini hareketlendiren anket sonuçları

  • Seçmenin ‘stratejik oy’ verebileceğini ortaya çıktı
  • Seçmenin desteklediği partinin adayının kazanma ihtimali az ise farklı adaya yönelebiliyor
  • Muhalefetin farklı partilere oy verme oranı daha fazla

MetroPOLL Stratejik ve Sosyal Araştırmalar şirketi Ağustos 2013 Türkiye’nin Nabzı ‘Stratejik Oy Verme Davranışı’ anketi sonuçlarını açıkladı. Anket, Türkiye’de seçmenin ‘stratejik oy’ verebileceğini ortaya koydu. 

“Önümüzdeki yerel ve genel seçimlerde farklı partilere oy verebilir misiniz?” sorusuna ankete katılanların yüzde 47’si “Evet verebilirim”, yüzde 44.2’si ise “Hayır vermem” cevabını verdi. Ankette cumhurbaşkanının ilk kez halkın oylarıyla seçileceği 2014’te yapılacak seçimlerde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ’a göre daha fazla destek çıktı.
MetroPOLL Stratejik ve Sosyal Araştırmalar şirketi özel dosya olarak vatandaşların ‘stratejik oy verme davranışını’ inceledi. Radikal'in haberine göre, Bu davranış, seçmenin ‘samimi olarak desteklediği parti veya adayın dışında bir başka parti veya adaya oy vermesi’ olarak tanımlanıyor. Anketi gerçekleştiren Prof. Dr. Özer Sencar, araştırmayla ilgili şunları söyledi: 

Yerel seçimde kullanıyor

“Türkiye’de seçmen stratejik oy verme davranışını çok büyük oranda yerel seçimlerde kullanıyor. Bu davranış iki şekilde ortaya çıkıyor. En yaygın olanı, seçmenlerin samimi olarak destekledikleri görüş veya partinin adayının kazanma ihtimalinin az olduğu durumlarda kazanma ihtimali yüksek olan iki adaydan kendisine yakın olanı tercih etmesi. Özellikle ülkemizde sıkça karşılaştığımız bir diğer stratejik oy verme davranışı ise seçmenin kendi partisinin adayı bile olsa kazanmasını istemediği bir adaya karşı en güçlü rakibini destekleme davranışıdır.”

Muhalefet farklı partilere oy verebiliyor

Ankette yer alan “Önümüzdeki yerel ve genel seçimlerde farklı partilere oy verebilir misiniz?” sorusuna gelen cevaplar, Türkiye’de seçmenin ‘stratejik oy’ verebileceğini ortaya koydu. Bu soruya ankete katılanların yüzde 47’si “Evet”, yüzde 44.2’si ise “Hayır” cevabını verdi. “Evet” diyen seçmen sayısı AK Parti tabanında yüzde 31.6. CHP ’de bu oran yüzde 63.7, MHP ’de yüzde 70.8, BDP ’de yüzde 55.9, SP’de yüzde 70.6. Bu çerçevede “Gelecek sene yapılacak yerel seçimlerde kazanmasını istemediğim parti veya adayın karşısındaki en güçlü adaya oy veririm” diyenlerin oranı yüzde 20.9 çıktı. AK Partililerin yüzde 15’i yerel seçimlerde ‘stratejik oy’ verebileceğini söylerken bu oran CHP’lilerde yüzde 33, MHP’lilerde yüzde 29’a çıktı. Ankete katılanların yüzde 56.6’sı bir partiye ‘tam bağlı’, yüzde 43.4’ü ise ‘esnek bağlı’ çıktı. CHP’lilerin yüzde 53.2’si, AK Partililerin yüzde 34.9’u MHP’lilerin yüzde 45.4’ü, BDP’lilerin de yüzde 73.9’u, ‘esnek bağlı’ çıktı. “Önümüzdeki yerel ve milletvekili seçimlerinde farklı partilere oy verebilir misiniz?” sorusuna tam bağlıların yüzde 41.7’si, esnek bağlıların yüzde 53.9’u “Evet” dedi. Bu veriler Türkiye’de stratejik oy verme davranışının bulunduğunun göstergesi olarak değerlendirildi.
<< Önceki Haber Seçim kulislerini hareketlendiren anket sonuçları Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER