Prof. Dr. Ergun Özbudun: Venedik Komisyonunun gözlemlerine ben de katılıyorum


Venedik Komisyonu'nun, yargıda yaşanan skandallarla ilgili Türkiye'ye yaptığı çağrıya hukukçulardan tam destek geldi. Çağrıya destek veren Venedik Komisyonu üyesi Prof. Dr. Ergun Özbudun, komisyonun gözlemlerine kendisininde katıldığını söyledi.

Zaman gazetesinde yer alan haberde, komisyonun önceki gün yayınladığı 'Yargı özgürlüğüne müdahale' deklarasyonunun bağımsız hukuku savunan tüm kişi ve kurumların ortak görüşünü yansıttığına dikkat çekildi. Kendisi de komisyonun üyesi olan anayasa hukukçusu Prof. Dr. Ergun Özbudun, birçok uluslararası kuruluşun benzer tespitlerde bulunduğunu vurguladı. Komisyonun, Avrupa Konseyi'nin anayasa kollarındaki uzman kuruluşu olduğunu hatırlatarak, "Görüşlerinin hukuki bir bağlayıcılığı yoksa da Avrupa hukuk çevrelerinde son derece etkilidir. Umarım makes bulur bu çağrı." dedi.

Diğer hukukçu görüşleri şöyle:

Murat Arslan (YARSAV Başkanı): Son birkaç yıldır AB'den kopuş yaşandı. 17-25 Aralık operasyonları nedeniyle hükümeti bataklığa saplandı. Bu bataklıktan kurtulmak için hukuku ayaklar altına aldı. Bu süreçten sonra otoriterleşme artarken, demokrasiden giderek uzaklaşıldı. Bu durum karşısında ilk uyarı Venedik Komisyonu'nun raporu değil. 23 Mayıs'ta Avrupalı Yargıçlar Birliği deklarasyon yayımladı, daha sonra 10 Haziran'da Avrupa Parlamentosu ilerleme raporu üzerinden bir uyarı geldi. Venedik Komisyonu raporu bu sürecin sonuncusu. Türkiye bu eleştirileri şimdiye kadar dikkate almadı. Süreç artık bunları yok saymak ve görmezden gelmek durumunun devam edemeyeceğini gösteriyor.

Aydın Özcan (İzmir Baro Başkanı): Bağımsız kuruluşların yaptığı incelemelerde Türkiye, BM'ye bağlı ülkeler arasında 154. sırada. Ülkemizin, hukukun üstünlüğü ve yargının bağımsızlığı alt sınırlarda olan ülkelerle yarışır duruma gelmesini kabul edemiyoruz. Gerçekten hukukun üstünlüğü ve yargı bağımsızlığı anlamında evrensel hukuk normlarının ülkemizde uygulanmasını istiyoruz. Bu uygulanırsa ülkemiz hem ekonomik hem kültürel anlamda hızla kalkınır.

Mehmet Kasap (Hukuk ve Hayat Derneği Yönetim Kurulu Başkanı): İç hukukta vicdanlı ve gerçek hukukçuların söylediklerini bu kez de Venedik Komisyonu dile getirdi. Türkiye'de siz istediğiniz kadar yapılanların kanuna dayalı olduğunu iddia edin evrensel hukuku çok iyi bilen anayasa hukukçuları yapılanları hukuka aykırı bulmaktadır. Sadece Venedik Komisyonu değil birçok merci tarafından da yapılan hukuksuzlukların tescil edileceğini göreceğiz. Siyasi iktidar bu çağrılara kulak vermek zorunda; yok sayarak bu süreci götürmesi mümkün değil. Eğer eleştirileri dikkate almazsa çok ciddi yaptırımlarla karşılaşacak.

Yrd. Doç. Dr. Mustafa Zeki Yıldırım (Ceza Hukukçusu): Venedik Komisyonu'nun şimdiye kadarki Türkiye değerlendirmeleri, hak ve özgürlüklerden yana bir tutum şeklinde gerçekleşmiştir. Bazılarının kanunlarla hukuku bitirme çabaları, 'Yanlış hesap Bağdat'tan döner' deyişine uygun olarak Venedik Komisyonu'ndan dönmüştür. CİHAN
<< Önceki Haber Prof. Dr. Ergun Özbudun: Venedik Komisyonunun gözlemlerine... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER