Putin, APEC zirvesine katılmıyor; Rusya'yı Medvedev temsil edecek


Kremlin, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Filipinler'de düzenlenecek olan Asya Pasifik Ekonomik İşbirliği (APEC) zirvesine katılmayacağını, zirvede Rusya'yı Başbakan Dmitri Medvedev'in temsil edeceğini açıkladı. Kremlin Basın Sözcüsü Dmitri Peskov, "Manila'daki zirvede Rusya'nın Başbakan tarafından temsil edileceği doğrudur." dedi.

Kremlin Basın Sözcüsü, zirveye Medvedev'in katılacak olmasının gerekçesini ise şöyle izah etti: "Başbakan'ın Güneydoğu Asya bölgesinde planlanmış başka ziyaret ve temasları da bulunuyor. Bunu göz önünde bulundurarak devlet başkanı (Putin) böyle bir karar aldı. Konu şu ki; devlet başkanı ve başbakan birbirlerinden ayrı olarak bir ya da iki gün boyunca bu kadar uzağa seyahat etmemeli." Peskov, bu kararın Putin tarafından alınmış bir karar olduğunu da ısrarla vurguladı.

Bununla birlikte Peskov, APEC bünyesindeki sorunlara ve zirvenin gündem maddelerine büyük önem veren Putin'in "Manila zirvesi ve Asya-Pasifik bölgesindeki işbirliği" üzerine bir makale yayınlamayı planladığını aktardı. Kremlin Sözcüsü, söz konusu makalenin de APEC üyesi ülkelerin önde gelen medya kuruluşlarında zirve öncesinde yayınlanacağını bildirdi.

Medvedev'in zirvede ABD Başkanı Barack Obama ile görüşüp görüşmeyeceğinin sorulması üzerine ise Peskov, bu sorunun Başbakanlık yetkililerine sorulması gerektiğini söyledi. Peskov, bu tür zirvelerin ise görüşmeler yapmak için büyük bir fırsat olduğunu vurguladı.

Putin'in zirveye katılmama kararının da Rusya-ABD ilişkileri ile hiçbir ilgisi olmadığının altını çizen Peskov, karar için "Hiçbir şekilde ABD ile ikili ilişkilerle bağdaştırılamaz" dedi.

Peskov, diğer liderlerle daha önceden planlanan görüşmelerin de telefon görüşmeleri ile telafi edileceğini belirterek, "Bu şekilde hiçbir şey kaçırılmamış" olacak ifadelerini kullandı.

Rusya Başbakanlığı da daha önce yaptığı duyurularda Medvedev'in 21-22 Kasım tarihlerinde Malezya'daki Doğu Asya zirvesine katılacağını, 23-24 Kasım tarihlerinde ise Kamboçya'ya bir çalışma ziyareti gerçekleştireceğini bildirmişti.
CİHAN
<< Önceki Haber Putin, APEC zirvesine katılmıyor; Rusya'yı Medvedev temsil... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER