Risale-i Nur'lardan süzülen 'Aile ve Çocuk' kitabı raflardaki yerini aldı


Yazar Mehmet Akar'ın Risale-i Nur'un rehberliğinde ve İslam'ın terbiye gücünden faydalanarak çocuk yetiştirmek konusunda önemli bilgiler verdiği 'Aile ve Çocuk' adlı yeni kitabı raflardaki yerini aldı.

Kalbinle Oku, Kalplerin Güneşi, Temsiller ve Hikâyeler... gibi eserlerin yazarı Mehmet Akar'ın, Şahdamar Yayınları'ndan çıkan yeni eseri Aile ve Çocuk kitabevlerinde yerini aldı. Çocuk ve Aile kitabı, Risale-i Nur'un rehberliğinde çocukların nasıl terbiye edilmesi, anne-babaların çocukları ile nasıl sağlıklı bir iletişim kurması ve değişen modern dünyada çocukları kötülüklerden korumak için neler yapmak gerektiğine dair önemli bilgiler veriyor.

Bu dünyaya tertemiz ve günahsız gelen çocukların, bu dünyadan yine tertemiz ayrılmak için ömür boyu ihtiyaç duyacakları doğruları ancak çocukken öğrenebileceklerine değinen Mehmet Akar, bu sebeple çocuk eğitiminin ne denli önemli olduğuna vurgu yapıyor.

"Çocuk, beyaz kağıt gibidir. Siz doğruları yazın ki, başkalarının sonradan yazacağı yanlışlara yer kalmasın." diyen Mehmet Akar, son dönemde raflarda görmeye alışık olduğumuz popüler çocuk eğitim kitaplarında olduğu gibi, ithal düşünceleri süslü kelimelerle sunmak yerine; dinimizi ve kültürümüzü temel alarak öneriler sunuyor.

Mehmet Akar'ın kaleme aldığı Aile ve Çocuk, çocuklarının doğru bir eğitim ve terbiye almasına özen gösteren tüm anne-babalara rehberlik edecek nitelikte.

KİTAPTAN BAZI BÖLÜMLER

"Çocuğu ikna edip, çocuğa tesir etmenin yolları, gerekleri vardır. Sözün çocuğa tesiri, evvela konuşanın kendi meselesine sarsılmaz bir itikatla inanmasına bağlıdır. Dudağı titreyen, tereddüt yaşayan, tesir edemez.

Tesir, sözü söyleyenin kalbindeki samimiyetle doğru orantılıdır. Anne baba, sevdiğini iddia ettiği dini yaşamıyorsa, kalplerinde bir kasvet, bir katılık var demektir ve mâneviyat nurunun o kesif zeminden aksetmesi mümkün değildir. Işık nasıl ince, latif, şeffaf şeyler üzerinden akseder ve par-larsa, mâneviyat da çocuğa ancak ince, nuranî, hassas bir kalpten akseder ve çocuğun ruhunda ancak o zaman mâneviyat şuâları parlar.

Anne babanın sözlerinin tesiri, delilli, ispatlı konuşmaları ölçüsündedir. Meseleyi genel hatları ile duyurmak, tasvir etmek, tarihî misallerle süslemek, destanlaştırmak iknaya yetmez, ancak çocuğun hissiyatını takviye eder.

Çocuğa doğrudan kendisine bakan meselelerle konuşulmalı, mazhar olduğu nimetlere mukabele etmek ihtiyacı duyurulmalı, daha sonra nimete en güzel şekilde mukabele edenlerden örnekler verilmelidir. Çocuk, sohbetten maksadın kuru bir malumat değil, bizzat kendisinin yapması ve yaşaması olduğunu anlamalıdır."

KİTAPTA ÇOCUKLAR İÇİN ŞU MESAJLAR DA VERİLİYOR

Kitap;

Çocukların ebedî mutluluğu kadar önemli olan çocuk terbiyesi meselesini, hakikati kendi nefsine ve aklına tâbi kılarak değil, nefsini ve aklını hakikate tâbi kılarak anlatıyor.

İslâm'ın ilk yıllarındaki muhteşem inkişafının İslâm'ın terbiye gücünden kaynaklandığını, böylesine mukaddes tesire sahip olan bir hakikatin tâbilerinin, çocuk terbiyesinde sınıfta kalmış insanların kapısına gitmeye ve çocuklarını onların kobayı hâline getirmeye muhtaç olmadığını söylüyor.

Meseleyi, süslü sahteliklerle, ithal düşüncelerle değil, ispat ile ikna ile ve bize ait delillerle kelime kelime, basamak basamak örüyor.

Çocukların tertemiz ve masum geldikleri dünyadan tertemiz ayrılmaları için gerekli olan doğruları, zamanı ve şartları unutmadan gösteriyor.

En önemlisi, nur saçan bir ağızdan ve onun dayandığı kudsî kaynaktan; kalbimize gıda, aklımıza kuvvet, ruhumuza aydınlık, nefsimize şifa, neslimize şefkat getiriyor.



CİHAN
<< Önceki Haber Risale-i Nur'lardan süzülen 'Aile ve Çocuk' kitabı raflardaki... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER