Rus basınında uçak krizi: Uçağı düşürmek için pusuda bekliyorlardı


Rusya basını, Türk hava sahasını ihlal ettiği gerekçesiyle dün düşürülen Rus uçağı ile ilgili haberlere geniş yer verdi.

MOSKOVSKİ KOMSOMOLETS:

"Uzmanlar: Uçağı düşürmek için pusuda bekliyorlardı" başlığını kullanan gazete, olayın iki ülke ilişkilerine zarar vereceğinin altı çizildi.
Rus uzmanların görüşlerine yer veren gazete, "Uçağa ateş açan kimse, bunu yapmaya hazırlandı. Rus uçaklarının uçuş güzergahını öğrendi." iddiasını ilk sayfasına taşıdı.

KOMMERSANT:

"İlişkilere ateş: Türkiye, Rusya ile ilişkilerine darbe vurdu" başlığını kullanan gazete, birinci sayfada habere geniş yer verdi.
Rusya'nın Suriye operasyonlarında ilk insani kaybını yaşadığını vurgulayan gazete, "Rusya hükümeti, bu zamana kadar iyi bir partner olduğu ülke ile ilişkilerini yeniden gözden geçirmeye hazır." ifadesine yer verdi.

İZVESTİA:

İzvestia konuyla ilgili haberinde "Putin, Erdoğan'ı olayın sonuçları için uyardı" başlığını tercih etti.

"Terörist yardakçıları tarafından sırtımızdan vurulduk" alt başlığı ile haberi yapan İzvestia gazetesi, "Rus uçağı, havadan-havaya roketle Suriye hava sahası içinde vuruldu. Vurulma anında 6000 m yükseklikte bulunan uçak Türkiye sınırından 1 kilometre uzakta uçuyordu." gibi teknik detayları manşetine taşıdı.

VEDOMOSTİ:

"Rusya, Türkiye ile ilişkilerini donduruyor. İlk olarak turizm etkilenecek" manşetini kullanan Vedomosti, daha çok ikili ilişkilere zarar geleceğinin altını çizdi.
Rusya ve Türkiye ilişkilerinde ortaya çıkacak sorunlardan söz eden gazete, ticari-ekonomik ilişkilerin ve turizm sektörünün büyük darbe alabileceğini hatırlattı.

NOVAYA GAZETE:

6 saniye - Novaya Gazeta ise Rus uçaklarının Türkiye sınırını 6 saniyeliğe "zorunlu" ihlal ettiğini belirterek, "Türk askerleri, Rus uçaklarının 2km boyunca kendi topraklarında uçmak zorunda olduğunu biliyordu." diye iddia etti.

GAZETA.RU:

"Türkiye'den kopuş nelere mal olur" başlığını kullanan gazete, iki ülkenin de bu olayda zararlı çıkacağını vurguladı.

"Türkiye ile çatışmanın tırmanması, Rusya'ya onlarca milyar dolara mal olabilir." diyen haber portalı, "Milyonlarca Rus turist yaz tatili olmadan kalabilir, onlarca yatırımcı projeleri gerçekleşmeyebilir, dükkanlarda ucuz meyve-sebze kalmayabilir, ürün fiyatları tekrar yükselebilir ve "Türk Akımı" projesi gerçekleşmeyebilir." öngörülerinde bulundu.

KOMSOMOLSKAYA PRAVDA:

Gazete Putin: "Sırtımızdan vurulduk" başlığıyla haberi okuyucularıyla paylaştı.
Gazete, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, "Sırtımızdan vurulduk" açıklamasını manşete taşıdı.

RBK:

"44 milyar dolarlık vuruş: Rusya-Türkiye krizi ne kadara mal olacak" başlığıyla çıkan RBK gazetesi uçak krizinin ekonomik zararlarını yazdı.

Rus RBK gazetesi, iki ülke arasında ticari-ekonomik ilişkilerde hangi kalemlerde ne kadar zarar yaşanabileceğini araştırdı. Rusya ve Türkiye arasında 30 milyar dolarlık ticaret hacmine değinen gazete, Akkuyu Nükleer santral projesi ve Türk Akımı gibi projelerin iptali durumunda 44 milyar dolara kadar varabilecek ticari kayıplar yaşanacağını yazdı.
CİHAN
<< Önceki Haber Rus basınında uçak krizi: Uçağı düşürmek için... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER