Rus kazığına Cengiz de ortak oluyor

Rus krizi sonrası Akkuyu Nükleer Santrali’nin yüzde 49 hissesi Cengiz İnşaat’a verilecek. Millete küfreden Cengiz, böylece 10 milyar dolar koyup 37 milyar dolar kazanacak.

Rus kazığına Cengiz de ortak oluyor

AK Parti hükümeti döneminde aldığı ihalelerle gündeme gelen Mehmet Cengiz, bu kez de Akkuyu Nükleer Santrali’nden cebini doldurmaya hazırlanıyor. ‘Milletin a… koyacağız’ sözüyle hatırlanan Cengiz ile Mersin Akkuyu Nükleer Santrali'nin hisselerinin yüzde 49’una kadarının satışı için görüşmeler yapılıyor. 20 milyar dolar maliyetli Akkuyu Santrali için 15 yıllığına verilen ödeme garantisi ise 74 milyar dolar. Böylece Cengiz’in, yaklaşık 10 milyar dolar verip 37 milyar dolar kazanmasının önü açılıyor.

Geliri ikiye katlanacak

Akkuyu Nükleer Santrali için 15 yıllığına al ya da öde garantisi verildi. Devlet bu santralin ürettiği elektrik için her yıl 4.95 milyar dolar ödeme yapacak. Projede birim başına ise 12.35 cent ödeme yapılacak. Böylece Akkuyu Santrali hisseleri satıldığı takdirde şu an 7.3 cente elektrik satan Mehmet Cengiz, gelirini arttırmış olacak. Cengiz İnşaat, geçen yıl Akkuyu Nükleer Santrali'nin deniz hidroteknik yapılarının anahtar teslimi projelendirilmesi ve inşası ihalesini de kazanmıştı.

Devlet nükleer santralin ürettiği elektrik için her yıl 4.95 milyar dolar ödeme yapacak. Akkuyu Santrali hisseleri satıldığı takdirde şu an 7.3 cente elektrik satan Mehmet Cengiz’in geliri artacak. 

Görüşmeler bir süredir devam ediyor

Akkuyu Santrali hisselerinin yüzde 49’una kadarının satışı konusunda Cengiz İnşaat ile bir süredir görüşmelerin devam ettiğini aktaran bir yetkili, “Zaten bu hükümetler arası anlaşmada da olan bir hükümdü. Daha önce de yatırımcılarla görüşme yapılıyordu. Başka talepler de var, bu kapsamda diğer yatırımcılarla da görüşmeler olabilir” dedi. Birkaç kez devreye alınma tarihi ileri atılan santralin en erken 2022’de çalışmaya başlaması bekleniyor.

Kaynak: Meydan
<< Önceki Haber Rus kazığına Cengiz de ortak oluyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER