"Ruslar Antalya'ya, Araplar Trabzon'a, Koreliler Çorum'a geliyor"


Dünya tarihine damgasını vuran medeniyetlerden Hititlerin Güney Korelilere tanıtılması amacıyla Çorum'da iki günlük etkinlik düzenlendi. Programa katılan Güney Kore Cumhuriyeti Büyükelçisi Yunsoo Cho, "Ruslar'ın Antalya'ya, Araplar Trabzon'a, Koreliler ise Çorum'a geliyor" dedi.

Çorum Valiliği ve Kore Büyükelçiliği'nce hazırlanan Kore-Çorum Dostluk ve Kültür Buluşması başladı. Başbakanlık Tanıtma Fonu'nun desteklediği proje ile Hititlerin tanıtımı amacıyla Kore'den büyükelçilik yetkilileri, iş ve sivil toplum temsilcilerinden oluşan bir heyet Çorum'a geldi. Çorum Müzesi'nde başlayan ve Alacahöyük-Boğazkale ziyaretleri ile devam edecek etkinliğe Güney Kore Cumhuriyeti Büyükelçisi Yunsoo Cho, Büyükelçilik Müsteşarı Dongwoo Cho, Kore Turizm Organizasyonu İstanbul Ofisi Müdürü Kuensoo Kim ile birlikte Koreli seyahat acentesi yöneticileri, iş ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri olmak üzere 35 yabancı konuk katıldı.

Tarihi Çorum Müzesi'nde düzenlenen ilk programda ahşap oymacılığı, el baskıcı yazmacılık, taş işlemeciliği ve bakırcılık sergileri gezildi. Müze salonunda Resuloğlu kazılarını yürüten Prof. Dr. Tayfun Yıldırım tarafından "Çorum ve Hititler" konferansı verildi. Çorum Müzesi'ni de gezen Güney Koreli konuklara arkeolojik kazılar sırasında bulunan tabletlerde yazılı bazı yemek tariflerinden elde edilmiş ve bir çoğu günümüzde halen uygulanan 4 bin yıllık Hitit yemekleri de ikram edildi.

Tanıtım etkinliği hakkında açıklamalarda bulunan Vali Ahmet Kara, Çorum ve Hitit Medeniyetine Uzak Doğulu turistlerin ilgisinin her geçen gün arttığını söyledi. Japonlardan sonra Korelilerin de Çorum'a ilgi duymaya başladığını dile getiren Vali Kara, bu fırsatı değerlendirmek amacıyla geniş kapsamlı bir tanıtım etkinliği düzenlediklerini kaydetti.

Güney Kore Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Yunsoo Cho da Çorum'da olmaktan mutluluk duyduğunu söyledi. Hititleri ilk kez lise eğitimi sırasında bir derste demir çağını işlerken duyduğunu dile getiren Cho, "Bugüne kadar Hititleri ziyaret etmenin hayalini kuruyordum. Büyükelçi olarak atandıktan sonra bu hayalim gerçek oldu" dedi.

Türkiye'ye gelen turistlerin farklı gruplar olduğuna dikkati çeken Cho, şunları söyledi: "Az güneş alan Almanya ve Rusya'nın vatandaşları Güney sahillerinde güneşin tadını çıkarırken su ve ağacın az olduğu Arap ülkeleri de Karadeniz'de vakit geçiriyorlar. Güney Koreliler de Türkiye'nin köklü tarihi ve güzelliklerini görmek için buraya geliyorlar. Hititlerin başkenti Hattuşa, Korelilerin ilgisini çekecek tarihi ve kültürel potansiyele sahip. Büyükelçilik olarak Hattuşa'yı en güzel şekilde tanıtacağız."

Koreli heyet, yarın Hattuşa ve Alacahöyük ören yerlerini gezecek. CİHAN
<< Önceki Haber "Ruslar Antalya'ya, Araplar Trabzon'a, Koreliler Çorum'a... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER