Ruslardan umudunu kesen turizmciler, Çin'e yöneldi

Ruslardan umudunu kesen turizmciler, Çin'e yöneldi

Rusya ile yaşanan uçak düşürme krizi Muğla'nın Fethiye ilçesindeki turizmcileri tedirgin ediyor. 2015 yılında yüzde 25 kayıp yaşayan ve 2016 turizm sezonu için Rus pazarından umudunu kesen turizmciler, Çin pazarına yönelmeye başladı.

Türkiye'nin Almanya'dan sonra ikinci büyük turizm pazarı olan Rusya, vatandaşlarına Türkiye'ye gitmemeleri konusunda uyarıda bulundu. Tur operatörlerinin Türkiye'ye yönelik operasyon yapılmaması yönünde açıklamalarda bulunan Rus yetkililer, Türkiye'ye kendi imkanlarıyla gelen vatandaşlara da bir an önce dönmeleri çağrısında bulundu.

Fethiye Otelciler Birliği (FETOB) Başkanı ve Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcısı Yavuz Torunoğulları, Rusya pazarını kaybetmeyi göze alamayacaklarını belirtti. Sorunların diyalog ve uzlaşmayla çözülmesi gerektiğini dile getiren Torunoğulları, Türkiye ile Rusya arasında özellikle tarım ve turizm alanında yoğun bir ilişkinin yaşandığına dikkati çekti. Torunoğulları, Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov'un Rus vatandaşlarının Türkiye'yi ziyaret etmeme tavsiyesinde bulunmasının Türk turizmcileri endişelendirdiğini söyledi.

KRİZ DEVAM EDERSE OTELLER KAPANIR

2015 yılının Rusya pazarı olarak bakıldığında yüzde 25'lik eksiyle kapatıldığını kaydeden FETOB Başkanı, bunun ana sebebi olarak rublenin euro ve dolar karşısındaki gerilemesini gösterdi. Bütün bunların üzerine uçak düşürme olayının olması ile Rus pazarının durma noktasına geldiğini açıklayan Yavuz Torunoğulları, "Bugün özellikle Antalya'nın Kemer gibi bölgeleri için bu bir faciadır ve belkide oteller kapanma noktasına gelecektir. Bunun için biz hem kendi hükümetimize hem de Rusya hükümetine çağrıda bulunmak istiyoruz. Sorunlar diyalog ve uzlaşmayla çözülsün. Sonuçta biz Rusya'yla her açıdan müttefikiz, komşuyuz. Ciddi ticari ilişkilerimiz, insan ilişkilerimiz var." dedi.

ÇİN PAZARINA YÖNELİK ÇALIŞMALAR YAPILMALI

Torunoğlları, Rus pazarı yerine Çin pazarına yönelik yatırımların artırılabileceğine işaret ederek daralan pazarların başka pazarlarla telafi edilmesi gerektiğini de söyledi. Bu konuda GEKA'nın ve belediye başkanlarının Uzakdoğu pazarına yönelik çalışmalarını doğru bulduğunu ifade eden Torunoğulları, şöyle konuştu: "Mutlaka ama mutlaka Çin pazarına yönelik çalışmalar yapılmalı. Şu an için Rusya'da yapılması düşünülen fuarlar ve tanıtımlar sonuçsuz kalacaktır. Rusya'yla kriz en yüksek noktada. Yapılan açıklamada deniliyor ki operasyonları durdurun. Yani şu anda operasyonların fiziki olarak durdurulması yönünde talimat var. Bundan sonra olacak gelişme bence pozitif olur. Bir iki karşılıklı ödün verilip diyalog sağlanırsa bundan sonraki gelişmeler kesinlikle sektöründe ülkemizin de lehine olacaktır. Ama bizim bu koşullar altında Rusya için stant kiralamamız ya da orayla ilgili hazırlık yapmamız açıkçası boşuna uğraş olur. Ama biz Rusya'dan da vazgeçecek değiliz. Mutlaka gitmeliyiz. Eğer fuar yoluyla gidemiyorsak başka yolla gidip, oradaki ilişkilerimizi kurup bir şekilde tanıtımımızı yapmak durumundayız." CİHAN
<< Önceki Haber Ruslardan umudunu kesen turizmciler, Çin'e yöneldi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER