Rusya'dan sermaye çıkışı 40 milyar doları bulacak


Rusya Merkez Bankası Başkanı Elvira Nabiullina, Rusya'dan sermaye çıkışının 2016 yılında 40 milyar dolar olacağını açıkladı.

Gazetecilere açıklamalarda bulunan Nabiullina, varil petrol fiyatlarının 25-35 dolar seviyesinde olması durumunda 2016 yılında Rusya'dan sermaye çıkışının 30-40 milyar dolar seviyesinde olacağını söyledi. Nabiullina, "Her koşulda bu yılki sermaye çıkışı 2015'in neredeyse yarısı kadar olacak. Bu yıl da sermaye çıkışının azalmasını bekliyoruz." dedi.

Rusya Maliye Bakan Yardımcısı Maksim Oreşkin de daha önce sermaye çıkışı ile ilgili yaptığı açıklamalarda benzer tahminlerde bulunarak 2016 yılında 30 – 40 milyar dolar olacağını söylemişti.

Nabiullina'nın sözlerine göre Rusya'dan sermaye çıkışındaki düşüş dış borcun azaltılmasıyla gerçekleşecek. Nabiullina'ya göre Rusya'nın sermaye çıkışı sorununun temel kaynağı yurtdışı aktifler değil, dış borçların geri ödenmesi.

'2017'DE YÜZDE 4 ENFLASYON ZOR'

MB Başkanı Nabiullina, Rusya'da 2017 yılı için yüzde 4 enflasyon hedefinin ulaşılabilir, fakat gerçekleştirmenin çok zor olduğunu ifade etti. Merkez Bankası olarak risk senaryosunu gerçekleştirdikleri zaman bu hedefi tutturabileceklerini belirten Nabiullina, bu konudaki risklerin çok büyük olduğunun da altını çizdi.

RUSYA VE ÇİN'DEN YUAN HAMLESİ

Nabiullina ayrıca Rusya ve Çin merkez bankalarının, Rusya Federasyonu'na ait devlet ve şirket tahvillerinin, hem Moskova hem de Şanghay borsalarında Yuan üzerinden işlem görmesini öngören bir çalışma yürüttüklerini söyledi.
CİHAN
<< Önceki Haber Rusya'dan sermaye çıkışı 40 milyar doları bulacak Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER