Rusya Dışişleri, "Rus turistlere Türkiye yasağı" talebini reddetti


Rusya Dışişleri Bakanlığı, St. Petersburg kent meclisi milletvekili Yevgeni Marçenko'nun Türkiye, Mısır ve Tayland'a bir yıl seyahat yasağı getirilmesi yönündeki talebini reddetti. Marçenko, "tehlikeli olduğu" gerekçesiyle Türkiye, Mısır ve Tayland'a Rus vatandaşlarının gitmesine yasak getirilmesini istemişti.

Rusya Dışişleri'nden basına yapılan açıklamada, yasak yöntemiyle Rus turist sayısının iç turizme aktarmanın doğru bir yol olmadığı vurgulandı. Açıklamada, "Rus turistleri yerel destinasyonlara aktarmak için hedefe yasak veya sınırlayıcı önemlerle değil, Rus turizm sanayisinin kalkınması yoluyla, vatandaşlarımıza daha ekonomi verimli, güvenli destinasyon ve kaliteli hizmetler sunmak yoluyla ulaşılması gerektiğine inanıyoruz." ifadesi kullanıldı.

Marçenko'nun, 15 Temmuz'da da Türkiye dahil Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerine seyahat yasağı getirilmesi yönündeki teklifine Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndan tepki gelmişti.

Konuyla ilgili Moskova'da basına konuşan dönemin Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Aleksandr Lukaşeviç, terör tehlikesi nedeniyle Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerine yönelik seyahat yasağı uygulanması yönünde çok sayıda başvuru yapıldığını belirtmişti.

Lukaşeviç, "Çok sayıda Rusya vatandaşı bize böyle bir başvuruda bulunuyor. Uluslar arası hukukun genel ilke ve normlarına uygun olarak her vatandaş kendi ülkesi dahil herhangi ülkeyi terk etme hakkına sahip. Bunlar Rusya Anayasası'nda belirtilmekte. Herkes Rusya Federasyonu dışına özgür şekilde çıkma hakkına sahip.... Herhangi bir ülkede olası tehlikeli durumda Rusya vatandaşlarına o ülkeye gitmeme tavsiyelerini yapmaktayız. Ama bu tavsiyeler geçici yurtdışı yasağı anlamına gelmemeli." şeklinde konuşmuştu. CİHAN
<< Önceki Haber Rusya Dışişleri, "Rus turistlere Türkiye yasağı" talebini... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER