Rusya: Türkiye ile ekonomik ilişkilerde başarı sağlanamadı


Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada Rusya-Türkiye ekonomik ve ticari ilişkilerin 2015'de düşüş yaşadığı kaydedildi.
2015'in ilk 7 ayında yüzde 21,5'lik düşüşle toplam ticaret hacminin 14,4 milyar dolara gerilediğini kaydeden Bakanlık, "Ekonomik ilişkilerde negatif trendin önüne geçme konusunda şu ana kadar başara sağlanamadı." ifadelerine yer verdi.

Küresel olumsuzluklar, enerji fiyatlarının gerilemesi ve rublede yaşanan devalüasyonun toplam ticaret hacminin gerilemesinde etkili olduğuna dikkat çekilen açıklamada, "Batı'nın Rusya'ya uyguladığı yaptırımlar dikkate alındığını Türkiye-Rusya ekonomik ilişkilerinin daha fazla ivme kazanmadı gerekiyor…" uyarısı yapıldı.

TÜRK AKIMI'NDA ANLAŞMA BEKLEMEDE

Türkiye-Rusya arasında enerji ilişkilerinin kilit rolde olduğunu ifade eden Bakanlık, "Türk Akımı için Ankara'nın onaylayacağı hükümetler arası anlaşmanın tamamlanmasını bekliyoruz. Akkuyu Nükleer Santrali ile ilgili çalışmalar ise takvime göre ilerliyor." denildi.

Türkiye'de yaşanan siyasi belirsizlik nedeni ile Türk Akımı'nın faaliyete başlamasının ertelendiğine dikkat çeken Rusya Dışişleri Bakanlığı, "Türk Akımı'nın birinci kolu ile ilgili anlaşmanın zamanında yerine getirilmesini umuyoruz. Mayıs ayından bu yana Ankara'nın onayını bekleyen anlaşmanın tamamlanmasını ümit ediyoruz." çağrısında bulundu.

SİNİRLİOĞLU-LAVROV GÖRÜŞMESİNDE SURİYE KRİZİ ELE ALINACAK

Açıklamada, Türkiye Dışişleri Bakanı Feridun Sinirlioğlu'nun, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'la 17 Eylül'de Soçi'de bir görüşme yapacağı, Suriye krizi başta olmak üzere, ikili ilişkiler, bölgesel ve uluslar arası sorunların masaya yatırılacağını belirtti.

Bakanlık iki ülke arasında Üst Düzey İşbirliği Konseyi (ÜDİK) bünyesinde Ortak Stratejik Planlama Grubu, Karma Ekonomik Komisyonu ve Toplumsal Forum gibi mekanizmalarla iki ülke ilişkilerinin işlevlerini sürdürdüğünü vurguladı. CİHAN
<< Önceki Haber Rusya: Türkiye ile ekonomik ilişkilerde başarı sağlanamadı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER