Rusya, Viyana'da "Suriye'de rejim değişikliği başarıya götürmez" mesajı verecek


Rusya yönetimi, Avusturya'nın başkenti Viyana'da gerçekleştirilecek Suriye konulu toplantıda "yapıcı davranmaya" hazırlandığını duyururken, Suriye'de bir rejim değişikliğinin ise "başarıya ulaşmayacağı" mesajını vermeyi planlıyor. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Viyana toplantısında "Suriye'de bir rejim değişikliği gerektiği gibi soyut düşüncelere bağlı kalmanın" toplantıda bir başarı getirmeyeceğini; ancak Rusya'nın yine de toplantılarda yapıcı davranacağını söyledi.

Soçi'de gazetecilere açıklamalarda bulunan Lavrov, "Eğer birileri, bu iki konuda (terörist örgütler listesi ve muhalif gruplar listesi oluşturulması) somut çalışmalar ortaya koymak yerine, 'rejimi değiştirelim herşey kendi kendine yola girecektir' gibi somut düşünceler ortaya koyarsa, elbette bu toplantılarda hiçbir başarı elde edilemez." dedi.

Cumartesi günü Viyana'da gerçekleştirilecek bakanlar düzeyindeki toplantıya, ABD tarafından da Dışişleri Bakanı John Kerry'nin katılacağı bugün netlik kazanmıştı. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, John Kerry'nin Suriye krizi hakkında ikili ve çok taraflı görüşmeler yapmak üzere Viyana'ya gideceğini, toplantıda nelerin konuşulacağı ve kimlerin katılacağının ise hafta içinde ortaya çıkacağını bildirmişti.

Sergey Lavrov, Viyana toplantılarındaki başarının en önemli kısmının terör örgütleri ve muhalif örgütler listesine bir açıklık getirmek olacağını vurguladı. Lavrov, "Ama Rusya tarafı yapıcı bir çalışma bekliyor. Partnerlerimize hem terör örgütleri listesini hem de birleşik muhalif örgütler listesini zaten göndermiştik. Onlar da uzun zaman önce cevap vereceklerine dair söz vermişlerdi ama nasıl olduysa bir şekilde geç kalmış durumdalar. Henüz bize ulaşan birşey yok." ifadelerini kullandı.

Lavrov, ayrıca örgütlerin listesi konusunda Birleşmiş Milletler Temsilcisi'nin Suriye hükümeti ve muhalif gruplar ile bir araya gelmesi gerektiğini vurguladı. Ancak bütün tarafların üzerinde uzlaşmaya varması gereken bu listeler konusunda henüz bir netlik bulunmadığının altını çizdi.

Lavrov, şu ifadeleri kullandı: "30 Ekim'deki toplantının bildirisinde doğrudan teşvik edilen bir sonraki aşamaya geçmek, yani BM gözetiminde hükümet ile muhaliflerin temsilcileri arasında gerçekleşecek siyasi sürecin başlaması imkansız. BM elçisine 30 Ekim'deki toplantıda ilgili davet iletilmişti. Kendisi harekete geçmeli ve muhalefet ile hükümet arasında görüşmeler gerçekleştirmeliydi. Ama muhalif gruplar listesi konusunda hala bir netlik yok. Bu liste herkes tarafından desteklenmeli ve bugünkü rejim muhaliflerinin tümünü temsil edebilmeli."

Rusya Dışişleri Bakanı ayrıca bu konunun, radikallerden veya teröristlerden daha çok siyasi muhalifleri ilgilendirdiğinin de altını çizdi.
CİHAN
<< Önceki Haber Rusya, Viyana'da "Suriye'de rejim değişikliği başarıya... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER