Rusya'ya satışları duran ayakkabıcı, dümeni Avrupa'ya kırıyor


Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği (TASD) Başkanı Hüseyin Çetin, Rusya ile tırmanan gerilimin ayakkabı ihracatına da balta vurduğunu dile getirdi. Çetin, bu durumun Avrupa ve İran'a yönelerek aşılacağını ifade etti.

Rusya, ayakkabı taleplerini bir bir iptal ediyor. Gönderdikleri malların da alınmadığını anlatan Çetin, ayakkabı sektörü için Rusya'da güç bir dönemin başladığına işaret etti.

Rusya'nın 2 sene evvel Türkiye'nin ayakkabı ihracatında ilk sırayı aldığını belirten Hüseyin Çetin, şunları vurguladı:

"Rusya 130 milyon dolara varan alımlar ile en büyük müşterimizdi. Ruble'de erime ve bölgesel gerilimler nedeniyle ülkeye ihracatımızda geçen sene başlayan kan kaybı devam ediyor. 2014'ün 11 aylık diliminde Rusya'ya 106 milyon dolar olan ayakkabı ihracatımız bu senenin aynı döneminde yüzde 36 inişle 68 milyon dolara çekildi. 2016'dan itibaren Rusya'da payımızı yeniden arttırmayı hedeflerken uçak bunalımı patladı. Bunalımın etkilerini görüyoruz. Rus alıcılar bir biri ardına taleplerini iptal etmeye başladılar. Diğer taraftan kargolarını almıyorlar. Böyle giderse Rusya'yı tamamen yitirme riski ile karşı karşıyayız. Bunalım ile Rusya ile serbest gümrük anlaşmaları bulunan Kazakistan ve Belarus'a ihracata da sirayet edecek. Gelinen aşamada 130 milyon dolarlık ürün sattığımız Rusya'da kaybımızı AB, İran ve yeni bölgelere ağırlık vererek telafi etme gayretine gireceğiz."
CİHAN
<< Önceki Haber Rusya'ya satışları duran ayakkabıcı, dümeni Avrupa'ya... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER