Rusya'da konser salonuna saldırı: Çok sayıda ölü

Rusya’nın başkenti Moskova’da bir konser salonuna silahlı saldırı düzenledi. Saldırının düzenlediği binada iki patlama yaşanırken çok sayıda ölü ve yaralı olduğu açıklandı. Terör örgütü IŞİD, saldırıyı üstlendi.

SHABER3.COM

SAMANYOLUHABER.COM- MOSKOVA

Moskova’nın en büyük fuar ve kongre merkezlerinden Crocus City’de bir konser esnasında terör saldırısı oldu.

İlk belirlemelere göre 43 kişi hayatını kaybetti ve çok sayıda yaralı var. 

Özel sağlık, güvenlik ekipleri ve itfaiye bölgeye yönlendirildi.

Moskova'nın kuzeyinde, çevre yolu üzerinde bulunan Crocus City şehrin en büyük fuar ve kongre merkezi. Saldırganlar buradaki büyük bir konser salonuna girdi ve ziyaretçileri otomatik silahla kurşun yağmuruna tuttu, saldırganlar daha sonra büyük bir yangın başlattı. 

Saldırganların el bombası ve yangın bombası da kullandığı iddia ediliyor… Olayda çok sayıda ölü ve yaralı var. En az 3 saldırganın kamuflajlı olduğu belirtiliyor. Saldırıdan kurtulanların salondan sürünerek çıkmak zorunda kaldığı rapor ediliyor…

Saldırı, Vladimir Putin'in yeniden seçildiği başkanlık seçimlerinden bir kaç gün sonra gerçekleşti… Saldırı, zaten savaş halinde olan ülkeyi derinden sarstı ve şoke etti. 

Bir hafta önce Amerika Dışişleri bakanlığı Moskova’da saldırı olasılığından bahsedip vatandaşlarını uyarmıştı. Baskının sorumluluğunu henüz üstlenen yok.

IŞİD ÜSTLENDİ

Saldırı, terör örgütü IŞİD tarafından Telegram üzerinden yapılan bir açıklama ile üstlenildi.

Rus basını, saldırganların "büyük ihtimalle yakalanamadığını" yazdı.



İNSANLAR MAHSUR KALDI

Rus basını, yangının binanın büyük bir kısmını kapladığını, içeride ve binanın çatısında insanların mahsur kaldığını yazdı. Olay yerine 50'den fazla ambulans ekibi gönderilirken helikopterler yangını söndürmeye çalışıyor.

ÖZEL GÖREV GÜCÜ KURULDU

Moskova Belediye Başkanı Sergey Sobyanin, yaptığı ilk açıklamada “büyük bir trajedi yaşandığını” kaydetti. Saldırıda ölenler olduğunu doğrulayan Sobyanin, taziye dileklerini bildirdi.

Sobyanin Moskova'da tüm büyük ölçekli spor, kültür ve diğer kamu etkinliklerinin iptal edileceğini söyledi.

Savcılar, saldırının ardından soruşturma açarak olayı terör eylemi olarak niteledi.

Saldırının ardından başkentteki tren istasyonlarında güvenlik önlemleri artırıldı.
Moskova Bölge Valisi Andrey Vorobyov, başkentte konser salonuna yapılan terör saldırısını ele almak için bir görev gücü kurduklarını duyurdu.


ABD: UKRAYNA'NIN KARIŞTIĞINA DAİR DELİL YOK

Beyaz Saray, Moskova’daki saldırıyla ilgili olarak “görüntülerin korkunç” olduğuna dair bir açıklama yaptı.

“­Düşüncelerimiz kurbanlarla” denilen açıklamada Moskova’daki ABD’lilerin bulundukları yerlerde kalmaları istendi.

Beyaz Saray, saldırılara şu an için Ukrayna’nın karıştığına dair bir delil olmadığını ifade etti.

RUSYA'DAN ABD'YE TEPKİ

Rusya Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada ABD’ye tepki gösterildi. Ukrayna’nın saldırıya karışmadığının hangi kaynağa dayandırıldığının sorulduğu açıklamada “Saldırının arkasında kimin olduğunu Rusya’nın kendi kolluk kuvvetleri belirleyecek” denildi.

UKRAYNA'DAN İLK AÇIKLAMA: BİLİNÇLİ RUS PROVOKASYONU

Ukrayna İstihbarat Teşkilatı’nın sözcüsü, saldırıyla ilgili ilk yaptığı açıklamada “Moskova’daki olaylar, Rus özel servislerinin bilinçli provokasyonu” değerlendirmesinde bulundu.  

WASHINGTON UYARMIŞTI

ABD'nin Moskova Büyükelçiliği, 8 Mart’ta Rusya'nın başkentinde aşırılıkçıların büyük bir saldırı planı yaptığını belirterek vatandaşlarını uyarmıştı.

"Elçiliğimiz aşırılık yanlısı grupların Moskova'da konser gibi büyük etkinliklere saldırı planlarıyla ilgili raporları takip ediyor. ABD vatandaşlarının gelecek 48 saat içinde kalabalık etkinliklerden uzak durmaları tavsiye edilir" denilen açıklamada, saldırı planıyla ilgili detay verilmemişti.
<< Önceki Haber Rusya'da konser salonuna saldırı: Çok sayıda ölü Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER