RUTİD, Türk iş adamlarına Rusya'da ithal ikame modeli fırsatlarını anlattı


Rus -Türk İş adamları Derneği (RUTİD) yetkilileri Rusya'ın önemli kurumlarından olan Toplumsal Odası'nda Türk işadamları ile bir araya geldi. Toplantıda 2014 yılında ithal ikame modeline geçen Rusya'daki iş imkanları değerlendirildi.

Konunun değerlendirmesi ve fırsatların daha iyi anlaşılması için etkinliğe ana konuşmacı olarak katılan Moskova Devlet Üniversitesi Ekonomi Profesörü, Rusya Bilimler Akademisi Finans Stratejileri Bölümü Başkanı ve aynı zamanda ABD'nin LaSalle Universitesi Profesörü olan Vladimir Kvint katıldı. Programda Rusya Toplumsal Odası üyeleri, siyaset bilimci Sergey Markov, Halk Diplomasisi Geliştirme Komisyonu Başkanı Elena Sutormina, Rusya'dan ve Türkiye'den 50'ye yakın işadamı ve şirket temsilcileri katıldı.

Ekonomi alanında 23 kitabı ve 300'den fazla akademik makalesi olan Vladimir Kvint gelenlere Rusya'nın genel ekonomik durumu ile ilgili "İthal İkame ile Kalkınma Stratejisi" konulu sunum yaptı. Sunumda Türkiye ve Rusya arasındaki geçmişte olan ve günümüzde devam eden ticaret hacimlerini karşılaştıran Prof. Kvint Türkiye'den Rusya'ya yapılan yatırımların az olduğuna işaret etti.

RUSYA'DA HANGİ ALANLARDA YATIRIM YAPMAK GEREKİYOR?

Professor Kvint'e göre Rusya'da şu alanlarda yatırım yapılması halinde başarılı olma şansı yüksek ve yüzde 80'e kadar kazanç sağlanabilir:

Enerji tasarruflu teknolojiler
• Gaz ve petrol nakliyatı için kullanılan cihazlar
• İnşaat makineleri
• Gıda sanayisi
Tarım sektörü ve ürünleri
İlaç sektörü
• Av ve orman çiftlikleri
• Balık üretim ve ürünleri
Otomobil tamiratı
• Boru nakliyatı için kullanılan araçlar

Prof. Kvint işadamlarına stratejik yaklaşımı da önererek, stratejistin özelliklerini şöyle sıraladı: Stratejist optimist olmalı, risklerden korkmamalı, yüzde 70'in üzerinde başarı olasılığını sunan işleri fırsat bilerek kaçırmamaya çalışmalı, en iyi bildiği iş ile uğraşmalı, yeni piyasalarda güvenilir partneri bulmalı, partnerin iç piyasadan olması gerektiğini bilmeli, karışık ve kaotik olanı sistem haline getirmeyi bilmeli.



TÜRKİYE'NİN KOBİ TECRÜBESİNE RUSYA'NIN İHTİYACI VAR

Ünlü siyaset bilimci ve iktidar partisi eski milletvekili Sergey Markov ise konuşmasında Rusya ile Türkiye'nin son yıllarda çok yakınlaştığını belirterek, iki ülke haklının da birbirine çok benzediğini kaydetti. İki ülkenin yakınlaşmalarına hep destek verdiğini dile getiren uzman Türkiye ile Rusya ekonomilerinin de birbirine benzediğini kaydetti. Bu durumun ekonomik işbirliği açısından olumlu olduğunu belirten Markov, "Rusya'nın dev şirketleri var, ve bu şirketler çok gelişmiş. Türkiye'de ise küçük ve orta ölçekli işletmeler gelişmiş. Rusya'da orta ölçekli işletme boşluğu var. Türkiye'nin bu alandaki tecrübesi ülkemizde karşılığını mutlaka bulur ve çok ihtiyaç var" diye konuştu. Markov ayrıca iki ülke arasında üst düzeyde oluşan güvenin toplumlar arasında da tesis edilmesi gerektiğini belirtti.

Elena Sutormina da konuşmasında RUTİD'e düzenlediği program için teşekkür ederek Toplumsal Oda'nın bu tür etkinikler için hazır olduğunu ve Halk Diplomasisi Komisyonu olarak bu tür çalışmaları desteklediklerini belirtti.

Toplantıda açılış ve kapanış konuşmalarını yapan RUTİD Başkanı Esat Sarı, Rusya Federasyonu'nun Devlet Başkanı Vladimir Putin'in talimatı ile ülke ekonomi modelinde «İthal İkameyi» benimsediğini hatırlatarak, "İthal ikame elbete ciddi bir altyapı gerektiren insan kaynaklarından teknolojiye, yatırımcılar için cazip imkanlar oluşturmaktan, finans desteği sağlamaya kadar bir çok konuyu içeriyor. Rusya-Türkiye arasında yıllardır devam eden yüksek hacimli ticaret yaşanılan ekonomik kriz sebebiyle daralmaya devam ediyor. Türk üreticiler ürünlerini piyasa şartlarından dolayı eskisi kadar rahat bir şekilde Rusya pazarına ihraç edemiyor. Ortaya çıkan bu yeni tablo artık Rusya'da üretimi mecburi istikamet olarak bize gösteriyor. Ekonomik kriz sürecinde Kastamonu Entegre, Bellona, Vitra gibi firmaların iş hacimlerini arttırmaları bize önemli bir gösterge oluşturuyor" dedi.

TÜRK İŞADAMLARI RUSYA'DA ÜRETİME BAŞLAMALI

Rusya ve Türkiye ekonomilerinin birbiriyle rekabet eden değil, birbirini tamamlayan ekonomiler olduğunu ifade eden Sarı, Rusya ekonomisinin enerjiye dayalı, Türkiye ekonomisinin ise üretime dayalı olduğunu belirtti. Sarı, "İthal ikame modelinde de Rusya üretime dayalı ekonomiye geçmek istiyor. Yaptırımlar altında olan Rusya'da yaptırım uygulayan ve uygulanan işadamları şu anda bu ülkeden çekiliyorlar. Dolayısıyla bize burada imkanlar oluşmuş oluyor. Türk girişimcilerin bunu çok iyi anlamaları lazım. Türkiye'den Rusya'ya yapılan ihracata bakıldığında eriyip gittiği gözleniyor. Gün geçtikçe Türkiye'den Rusya'ya mal satmak daha da zorlaşacak. Bu nedenle biz mutlaka üretime girmemiz lazım" dedi.

Risklerin her zaman var olduğunu ve olacağını kaydeden Sarı, ancak risklerin fırsat da oluşturduğunu belirtti. "Türk yatırımcılar hiç bir zaman fırsatçı olmadı. Biz kalıcı yatırımcı profiline sahip işadamlarıyız. Bu bir ülke için çok değerli bir şey." diyen Sarı, Rusya'nın ithal ikame modelinin Türk iş adamları sayesinde çok kolay hayata geçirilebileceğine inandığını ifade etti.
CİHAN
<< Önceki Haber RUTİD, Türk iş adamlarına Rusya'da ithal ikame modeli... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER