Bu hastalığa dikkat!

Sağlık Bakanlığı çok görülen bu hastalığın risklerine ilişkin önemli uyarılarda bulundu...

Bu hastalığa dikkat!

Sağlık Bakanlığı, kalp ve damar hastalıklarının küresel olarak tüm dünyada bir numaralı ölüm sebebini oluşturduğunu bildirdi.

Dünyada her 3 kişiden 2’sinin bulaşıcı olmayan hastalıklar nedeniyle hayatını kaybettiğine işaret edilerek "Bulaşıcı olmayan hastalıklar içerisinde ise her 3 kişiden biri (17,3 milyon kişi) kalp ve damar hastalıklar nedeniyle hayatını kaybetmiştir. Bu ölümlerin 7,3 milyonu kalp krizine bağlıdır. Kalp ve damar hastalıklarına bağlı ölümlerin artarak, 2030 yılında 23,3 milyona ulaşacağı tahmin edilmektedir." açıklaması yapıldı.

29 Eylül Dünya Kalp Günü dolayısıyla bilgilendirme yapan Sağlık Bakanlığı, Türkiye’de 2013 yılında hayatını kaybeden her 5 kişiden ikisinin kalp-damar hastalığına bağlı nedenlerden öldüğünü kaydetti. Hastalığa yakalanma riskini artıran yanlış davranış ve alışkanlıkların koroner kalp hastalığının yüzde 80’inden sorumlu olduğuna dikkat çeken açıklamada, kalp damar hastalıkların çoğunun bu yanlış davranış ve alışkanlıklarla mücadele edilerek engellenebileceği vurgulandı.
Kalp hastalıkları riskini artıran yanlış davranış ve alışkanlıklar ise sağlıksız beslenme, yetersiz fiziksel aktivite, tütün ve alkol kullanımı olarak sıralandı.

Bakanlık, "Sağlıksız beslenme ve yetersiz fiziksel aktivite etkisiyle bireylerde kan basıncında yükselme, kan şekeri yüksekliği, fazla kilo ve obezite görülür. Tütün kullanımının bırakılması, diyette tuz kısıtlaması, sebze-meyve tüketilmesi, düzenli fiziksel aktivite, alkolün zararlı kullanımından kaçınılmasının kalp damar hastalığı riskini azaltmaktadır. Sosyal ekonomik faktörler ve kültürel değişiklikler (küreselleşme, şehirleşme) toplumun yaşlanması, stres vb. kalp damar hastalıkların diğer belirleyicileridir." bilgisini de paylaştı.

KORUNMAK İÇİN TAVSİYELER

Sağlıklı kalmak ve kalp ve damar hastalığına yakalanma riskinden uzak durmak için tavsiyeler de şöyle aktarıldı: 

"Sağlıklı beslenelim; yeterli sebze-meyve tüketelim, diyetimizdeki tuz, şeker ve yağ miktarını azaltalım. Düzenli fiziksel aktivite yapalım; her gün en az 30 dakika süreyle yapılan düzenli fiziksel aktivite kalp sağlığını sürdürmeye yardım eder. Tütün ve tütün ürünleri kullanmayalım. Alkol kullanmayalım. Kalp damar riskimizi öğrenelim. Kilolu veya obez olup olmadığımızı, kan basıncımızı, kan şekerimizi ve kan lipidlerimizi öğrenelim; hekim tavsiyelerine uyalım."

CİHAN
<< Önceki Haber Bu hastalığa dikkat! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER