Okul fobisi çocuğunuzun sağlığını bozmasın

Okul fobisi; okula yeni başlayan ve ara sınıflarda ortaya çıkan fobi olmak üzere ikiye ayrılıyor.

Okul fobisi çocuğunuzun sağlığını bozmasın

  •  "Çocuğunuz sabahları mide ve baş ağrılarından yakınıyorsa nedeni 'okul fobisi' olabilir." 
  • Baş ve karın ağrısı, mide bulantısı ve kusma gibi belirtilere dikkat

Acıbadem Eskişehir Hastanesi'nden psikolog Yelda Öğe, okul fobisinin; okula yeni başlayan çocuklarda görülen fobi ve ara sınıflarda ortaya çıkan fobi olmak üzere ikiyi ayrıldığını söyledi. Bu fobinin okul kavramına ya da okul binasına karşı geliştirilmiş bir korku değil, okuldaki ilişkiler, uygulamalar ve yaşantılar sonucunda oluşmuş bir korku olduğuna dikkat çeken psikolog Öge, okul fobisinin belirtisi olarak şunları sıraladı: "Heves ve enerji kaybı. Alıngan ve sinirli olmak, iştahsızlık, uykuda huzursuzluk. Ortada bir neden yokken gözyaşlarına boğulmak. Baş ve karın ağrısı, mide bulantısı ve kusma gibi belirtilerde artış." 

BAZI ÇOCUKLAR OKUL FOBİSİNİ BİR HAFTADA, BAZILARI 1-2 AYDA YENER

Okula yeni başlayan çocuklarda görülen fobinin bazı çocuklarda okul hazırlıkları yapılırken ortaya çıktığını kaydeden Öge, çocuğun annesinin elinden tutarak ayrılmak istemeyeceğini, sınıfta kendisiyle birlikte kalmasını isteyeceğini vurguladı. Annenin bu süreçte çocuğu bırakıp sınıftan çıkması halinde, çocuğun kaskatı kesilerek çığlık atıp ağlamaya başlayacağını vurgulayan Öge, bazı çocukların bu korkuyu ilk hafta yenerken bazılarının bir iki ayda ancak yenebileceğini dile getirdi.

SABAHLARI KARIN VE BAŞ AĞRILARINDAN YAKINIR

Ara sınıflarda ortaya çıkan okul fobisinde o güne kadar okulunu seven, derslerinde başarılı olan çocukta isteksizlik oluştuğunu, sabahları karın ve baş ağrılarından yakınacağını belirten Öge, şöyle dedi: "Anneye 'bugün okula gitmesem olmaz mı' demeye başlar. Evde kalınca, hiçbir şey olmamış gibi oynar, derslerine bile çalışır. Ancak ertesi sabah okula gitme isteksizliği yeniden başlar. Öğretmenden çekindiğini, kırık not almaktan korktuğunu ya da arkadaşlarının kendisine sataştığını ileri sürer, ağlayarak okula gider. Öğretmen çocukta hiçbir değişiklik sezmez. Çalışkandır, ilgilidir ve evdeki tedirginliği okulda göstermez. Ama okul dönüşünde ertesi günü düşünerek kaygılanmaya başlar.”

Okul fobisiyle baş etmenin yolları olduğunu aktaran Öge, bunun en başında ise ikili diyaloğun geldiğini kaydetti. Öge, şunları kaydetti: “Fiziksel yakınmaları varsa doktora götürün. Okulu ziyaret edin. Korkuları hakkında konuşmaya teşvik edin. Onu yatıştırmaya çalışın. Gün boyunca nerelerde olabileceğinizi, okulda acil bir durum olduğunda onunla kimin ilgileneceği anlatın. Okula düzenli gitmesi konusunda kararlı, ısrarcı olun. Gitmeme konusunda ödün vermeyin. Evde, okulda başka ayrıcalıklar vermek gibi ödüller sunun. Sorunla başa çıkamıyorsanız uzman yardımı alın.”


CİHAN
<< Önceki Haber Okul fobisi çocuğunuzun sağlığını bozmasın Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER