Facebook'u kullanırken yapılan doğrular ve yanlışlar!

Facebook uyarısı: Facebook’a sadece “Facebook’ta olmak” için gelmeyin...

Facebook'u kullanırken yapılan doğrular ve yanlışlar!

Facebook Türkiye Pazarı Yöneticisi Fırat Dirik, "Türkiye'nin Facebook'la imtihanı"nı anlattı. Her ay Türkiye'den Facebook'a 33 milyon erişim yapıldığını anlatan Dirik, ülkemizdeki Facebook kullanıcısını "aktif, sofistike ve eğlenceli" olarak tanımlıyor. Facebook'un çok geniş kitlelere ulaşılması için kullanıldığını söyleyen Fırat Dirik, "Yapılan yanlışlar da aslında diğer ülkelerdekilerle benzerlik gösteriyor. Facebook’a sadece “Facebook’ta olmak” için gelmeyin. Firmalar iş hedeflerini belirleyerek bunu Facebook’ta nasıl gerçekleştirecekleri üzerine düşünmeliler." diye konuştu...
     
Türkiye’deki Facebook kullanıcı ve kullanım rakamlarından bahsedebilir misiniz?

Türkiye’ye ait en detaylı rakamları geçtiğimiz günlerde ilk kez paylaştık. Bu rakamlara göre her ay Facebook’a erişim sağlayan kullanıcı sayısı 33 milyon. Facebook’u günde en az bir defa aktif olarak kullanan kişi sayısı ise 19 milyondan fazla. Açıkladığımız verilerle ayrıca Türkiye’den Facebook’a mobilden ulaşan kişi sayısını da paylaştık. Türkiye’de Facebook’a mobil kanallardan ayda en az bir defa erişen kullanıcı sayısı 20 milyon iken, bu rakam günlük aktif kullanıcılarda 9,5 milyon olarak seyrediyor. Bu yüksek rakamların nedeni akıllı telefon kullanan kişi sayısının gün geçtikçe artması, ama aynı zamanda Facebook'un kendisini en basit mobil cihazlarda bile çalışabilecek şekilde konumlandırması, her mobil cihaza uyumlu uygulamalar ve çözümler geliştirmesi…

Facebook’u kullanırken şirketlerin ya da kullanıcıların doğruları yanlışları neler oluyor?

Türk şirketleri Facebook kullanımlarında gün geçtikçe daha da tecrübeli hale geliyor. Garanti Bankası gibi büyük finansal şirketlerden Trendyol gibi e-ticaret şirketlerine kadar birçok firmanın harika sonuçlar elde ettiğini görüyoruz. Aynı zamanda, birçok küçük ve orta ölçekli firma da Facebook’u daha önceden ulaşamayacağı kadar büyük topluluklara ulaşmak için kullanıyor.

Türkiye’deki firmaların yeniliklere açık olması sevindirici… Yeni bir marka kimliği oluişturuyor ya da online satış yapıyor olabilirsiniz. Facebook işinizin ihtiyaçları doğrultusunda kolaylıkla uyarlayabileceğiniz, kişiselleştirebileceğiniz özellikler içeriyor. Müşterilerimize bu özellikleri kullanarak pazarlama yöntemlerini optimize etmelerini söylüyoruz. Böylece harcamalarının karşılığını tam olarak alabiliyorlar.

Yapılan yanlışlar da aslında diğer ülkelerdekilerle benzerlik gösteriyor. Facebook’a sadece “Facebook’ta olmak” için gelmeyin. Firmalar iş hedeflerini belirleyerek bunu Facebook’ta nasıl gerçekleştirecekleri üzerine düşünmeliler. Eğer markanızın adının duyulmasını istiyorsanız, takipçilerinizin olduğu bir Facebook sayfası oluşturabilirsiniz. Eğer geliştirdiğiniz bir uygulamanın insanlar tarafından indirilmesini istiyorsanız, mobil cihazları hedefleyen App install (uygulama indirme) reklamlarına yoğunlaşabilirsiniz. İnsanların, Facebook’un sunduğu fırsatlarla ilgili her geçen daha fazla fikir sahibi olduğunu söylemek mümkün.

Gezi Parkı olaylarının Facebook trafiğine katkısı üzerine bir çalışma yaptınız mı?

Detaylı bir araştırma yapmadık ama birçok kullanıcının protestolar süresince Facebook’u, gelişmeleri arkadaşlarıyla paylaşmak için kullandığını gördük. Yine protestolar süresince Facebook’ta her kesimden insanın her türlü fikirlerini tartıştığı ortamlar oluşturduğunu gördük.

Sosyal medyanın gezi vb. gibi toplumsal olayların yayılmasındaki etkisini düşünürsek bu durumlar bu tür platformları hükümetlerle daha çok karşı karşıya getiriyor. Bu durumlarla nasıl başa çıkıyorsunuz?

İnsanlar Facebook’u daha önce de ne yapıyorlarsa onu yapmaya devam etmek için kullanıyorlar. Yani: Arkadaşları ve aileleriyle iletişim kuruyorlar. Türkiye’de 33 milyon gibi oldukça büyük bir Facebook kullanıcı grubu var. Bu da insanların gerçek hayattaki görüşlerinin bir yansımasının bizim platformumuzda yaşandığını gösteriyor. Her kesimden insanın protestoları online olarak tartıştığını görüyoruz. Ortada bir suç unsuru olmadığı sürece de bu tarz tartışmaların bir sakıncası olmadığını düşünüyoruz.

Hükümetler sosyal medyadan hoşlanmıyor, özellikle de ülkelerinde sosyal bir hareket varsa. Facebook hükümetlerle ilişkilerini nasıl idare ediyor?

Hükümetlerin sosyal medyayı sevmediğini söylemek doğru değil. Hükümetler, insanlarla iletişim halinde olmaya şirketler ya da organizasyonlardan çok daha alışık, bu aslında her zaman yaptıkları bir şey. Günümüzde politikacıların dünyanın her yerinde Facebook’u vatandaşlarıyla iletişime geçmek için kullandığını görüyoruz. Böylece tartışmalar birçok açıdan daha zengin ve direkt oluyor. Biz hükümetleri ve politikacıları, kişisel bir hesap ya da sayfa aracılığıyla Facebook’ta bir varlık oluşturmaları için teşvik ediyoruz.

Facebook ilk kurulduğunda hayal ettiği gelecek bu muydu?

Facebook’ta 10 ya da 20 yıllık bir plan yok. Misyonumuz, dünyayı daha açık ve birleşik bir hale getirmek ve insanlara paylaşmanın gücünü vermek. Bu misyonu ileri taşımak adına farklı şeyler de yapıyoruz, internet kullanımını dünyada mümkün olduğunca yaygınlaştırmak adına internet.org’un kurulması buna bir örnek.

Türkiye’deki Facebook kullanıcılarını 3 kelimeyle tarif edebilir misiniz?

Aktif, sofistike, eğlenceli.

<< Önceki Haber Facebook'u kullanırken yapılan doğrular ve yanlışlar! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER