Sanayicilerle tedarikçi şirketler Mega Satın Alanlar Zirvesi'nde buluştu


Doğu Akdeniz Bölgesi'nde yer alan Türkiye'nin 1000 büyük sanayi kuruluşu arasına giren şirketlerle bölge tedarikçilerini bir araya getiren 'Mega Satın Alanlar Zirvesi' Adana Hiltonsa'da başladı. Start Fuarcılık ve Refleks Gazetesi işbirliğiyle gerçekleştirilen organizasyona Adana, Mersin, Hatay, Osmaniye ve Kahramanmaraş'tan yaklaşık 40 şirket ile onlarca farklı sektörlerden ürün ve hizmet üreten tedarikçi aynı masa etrafında buluştu.

'BÖLGEMİZDE İŞLETMELER BİRBİRİNİN VARLIĞINDAN HABER DEĞİL'

Adana Ticaret Odası (ATO) Başkanı Atila Menevşe, toplantının yerel dayanışma ve işbirliğini hareketlendirmesi açısından önemli bulduğunu söyledi. Adana'nın İstanbul ile birlikte sanayileşmede Türkiye'ye önderlik ettiğini hatırlatan Menevşe, son dönemde Marmara Bölgesi'nin yoğunlaşma nedeniyle tıkandığına dikkat çekti. Çukurova'nın cazip koşullarıyla ülkede yatırım yapılacak en avantajlı ikinci bölge olduğunu vurgulayan Menevşe, "Adana'da ülke ekonomisine her gün katkı koymak için uğraşan 40 bin işletme mevcut. Boyut olarak mikro düzenden makro düzeye çeşitlenen geniş bir işletme yelpazesine sahibiz. Bölgemizde her sektörde en rekabetçi ürünleri üretebilen, uluslararası işletmelere tedarikçilik yapabilen on birlerce fabrikamız var. Bölge olarak kendimize yeten, ürettiğini ihraç edebilen bir konumdayız. Ancak günümüzde rekabet ülkeler bazından, şehirler, bölgeler düzeyine inmiştir. Güçlü olabilmek için önce evimizde rekabetçi olmalıyız. Rekabet merkezden başlar. Burada bir eksiğimiz var. Bölgemizde işletmeler birbirinin varlığından haberdar değil. Bölgesel sinerji ve dayanışma için bu etkinliği çok önemsiyoruz." dedi.

'SANİYİCİLER TEDARİKÇİLERLE İŞBİRLİĞİ İÇİNDE OLMALI'

Adana Sanayi Odası (ADASO) Başkanı Zeki Kıvanç, ülkede ve bölgede firmalar arasındaki işbirliklerinin istenen düzeyde olmadığını kaydetti. Yoğun ve acımasız rekabetin yaşandığı günümüzde firmalar arasındaki işbirliğinin başarının en önemli unsuru haline geldiğini anlatan Kıvanç, özellikle küresel anlamda daha başarılı olabilmek için işletmelerin birlikte çalışma kültürünü geliştirmesi gerektiğini ifade etti. Tedarik, değer zinciri içinde yer alan her halkının çok önemli olduğunun altını çizen Kıvanç, "Unutulmamalıdır ki; bir zincirin en zayıf halkası kuvveti kadardır. Bu anlamda başarılı sanayiciler kendi işletmeleri kadar tedarikçilerini de önemser, onların gelişimini rekabet avantajına dönüştürmesini bilir. Sanayiciler olarak yurt içi ve dışında karşı karşıya kaldığımız yıkıcı rekabetten daha az etkilenebilmek için tedarikçilerle daha yakın işbirliği içinde olmalıyız." diye konuştu.

'PAYLAŞARAK BÜYÜMEK TİCARETİN ÖNEMLİ BİR KURALIDIR'

Adana Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Şahin Bilgiç, bölge ekonomisinin bu aktiviteden önemli faydalar sağlayacağını bildirdi. Bu çalışmanın sektörel çeşitlilik açısından Türkiye'de ilk ve örnek olduğunu savunan Bilgiç, dünyada gelişmiş ülke şirketlerinin ikili görüşmeler ve güvenli partnerlerle önem verdiğine işaret etti. Dünyadaki bu yeni trendin bu organizasyonla ilerde ciddi gelişmelere vesile olacağını aktardı. Bilgiç, paylaşarak büyümenin ticaretin önemli bir kuralı olduğunu sözlerine ekledi.

Vali Mustafa Büyük, bölgesel kalkınmaya destek verdiklerini açıkladı. Zirvenin ev sahibi Refleks Gazetesi İmtiyaz Sahibi Esra Özden ise Dünya Ticaret Örgütü'nün gelişmeler ışığında 2016 büyüme tahminlerini yaptığına değinerek, büyümeyi aşağıya doğru revize ettiğini söyledi. Büyüme rakamının ülkede 3.9 olarak seyretmesinin beklendiğini hatırlatan Özden, şöyle devam etti: "Gelişmiş ülkelerin ekonomileri sorun yaşıyor. Gelişmekte olan ülkelerde de benzeri bir durum söz konusu. İşler iyiye doğru gitmiyor. En fazla ürün sattığımız ülkelere ve komşularımıza baktığımızda da çok iyi bir tablo yok. Buna rağmen ülkeler ve şirketler boş durmayacak. Daha fazla üretim ve daha az maliyet için yarışılacak. Böylesi bir dönemde daha fazla iletişim ve işbirliğine ihtiyacımız var. Üstelik bu süreci en yakınımızdaki şirketlerden, şehirlerden ve ülkelerden başlatmak zorundayız. Aramızda Türkiye'nin ilk 1000 sanayi kuruluşu arasına giren bölgemiz şirketlerinin satın alma yetkilileri var. 1000 büyük sanayi kuruluşumuzun toplam üretimden net satışının yıllık 30 milyar TL'yi aşıyor. Bu şirketlerimizin yanında binlerce KOBİ ve tedarikçiye sahibiyiz." Konuşmalardan sonra bölgenin en büyük sanayi kuruluşları ile tedarikçi şirketlerin görüşmelerine geçildi.
CİHAN
<< Önceki Haber Sanayicilerle tedarikçi şirketler Mega Satın Alanlar... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER