Şap hastalığı nedeniyle Nevşehir Hayvan Pazarı kapatıldı

Şap hastalığı nedeniyle Nevşehir Hayvan Pazarı kapatıldı

Nevşehir Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Okan Yılmaz, Avanos, Kozaklı ve Derinkuyu ilçelerinin bazı belde ve köylerinde şap hastalığına rastlanması nedeniyle Nevşehir Hayvan Pazarı'nın kapatıldığını açıkladı.

Nevşehir Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Okan Yılmaz yaptığı yazılı açıklamada, Avanos ilçesinin Mahmat, Kalaba beldeleri, Kozaklı ilçesinin Dörtyol köyü, Acıgöl ilçesinin Tatlarin beldesi ve Derinkuyu ilçe merkezi olmak üzere 5 yerde hayvanlarda şap hastalığına rastlandığını belirtti. Yılmaz, bu durumda yeni şap virüsünün il içinde yayılmasının önlenmesi amacı ile merkez ilçede bulunan hayvan pazarının, Hayvan Sağlığı ve Zabıtası Komisyonu kararıyla kapatıldığını bildirdi.

Okan Yılmaz, ilk olarak 29 Eylül 2015'de, Van'da görülen şap hastalığı mihrakından alınan sığır dil epitelinden gönderilen numuneden Ankara Şap Enstitüsü Müdürlüğü tarafından tespit edilen yeni A tipi şap virüsünün ülke genelinde hızla yayılmakta olduğunu da ifade etti. Ankara Şap Enstitüsü tarafından yeni şap aşısının üretildiğini belirten Yılmaz, şu değerlendirmede bulundu: "İl ve İlçe Müdürlükleri tarafından uygulanan bu yeni tip aşı A O ve Asya 1 tipi virüslerle birlikte yeni tespit edilen ve mücadelesi başlatılan Nepal A tipi virüse karşı dayanıklı dörtlü bir karma aşı özelliğindedir. İlimizde şap hastalığının yayılmasını önlemek amacıyla, hastalık çıkan mihraklarda, 5996 Sayılı Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu ile Şap Hastalığının Kontrolüne ilişkin Yönetmelik gereği tedbirler alındı. Hastalık çıkışı olan bölgelerde, yeni A tipi virüsünün bulunduğu şap aşısı ile büyükbaş hayvanlar aşılanmaya başlandı. il ve ilçe müdürlükleri tarafından aşılama çalışmaları devam etmektedir.

Yetiştiricilerimizin ve hayvan alım satımı ile uğraşan celeplerin şap hastalığı ile ilgili alınan tedbirlere uymaları, işletmelerine dezenfeksiyon işlemini titizlikle yapmaları ve hayvanlarını şap aşısı ile mutlaka aşılatmaları gerekmektedir." CİHAN
<< Önceki Haber Şap hastalığı nedeniyle Nevşehir Hayvan Pazarı kapatıldı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER