Sarıkamış Deniz Şehitleri törenle anıldı


Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde, Sarıkamış Deniz Şehitleri düzenlenen törenle anıldı.

1. Dünya Savaşı sırasında, Bezm-i Alem, Bahr-i Ahmer ve Mithatpaşa adlı nakliye gemileri Kafkasya cephesine yardım götürüyordu. 7 Kasım 1914'te Rus donanması tarafından Ereğli açıklarında batırılması sonucu gemilerdeki mürettebat şehit oldu. Sarıkamış'ta donarak şehit olan 90 bin askere kışlık giysi, erzak ve mühimmat götürürken şehit olan gemilerin mürettebatı anısına tören düzenlendi.

Ereğli Sahil Bandında bulunan ve Kafkas Cephesinde şehit olan Ereğlili 65 askerin isimlerinin de yazılı olduğu Sarıkamış Deniz Şehitleri Anıtı'nda gerçekleştirilen törene Kaymakam Nazım Madenoğlu, Karadeniz Bölge ve garnizon Komutanı Tuğamiral Hasan Doğan, Ereğli Belediye Başkanı Hüseyin Uysal, Emniyet Müdürü Fahri Küçük, Jandarma Bölük Komutanı Binbaşı Gökhan Tufan, Siyasi parti temsilcileri, sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

Törende şehitler için Sarıkamış Anıtına çelenkler kondu. Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasının ardından günün anlam ve önemine dair konuşmayı Ereğli Belediye Başkanı Hüseyin Uysal yaptı. Uysal konuşmasında, "Bugün bildiğiniz gibi 7 Kasım 1914 yılında Kafkasya cephesine yardım götüren 3 adet nakliye gemisinin Rus donanması tarafından Karadeniz Ereğli açıklarında batırılmış olmasından dolayı burada bulunmaktayız. Sarıkamış Deniz Şehitlerimiz dahil olmak üzere bu vatan uğruna kaybettiğimiz tüm şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyorum ve önlerinde de saygıyla eğiliyorum." dedi.

Konuşmaların ardından tören sona erdi. 2007'den bu yana düzenlenen anma törenlerinde yapılan gemilerin batırıldığı düşünülen 9 mil açıkta denize çelenk bırakma töreni gerçekleştirildi. Protokol üyeleri TCG Kilimli Karakol gemisi ile açıldıkları denizde, Sahil Güvenlik botunda yer alan Zonguldak Valisi Ali Kaban'ı selamladıktan sonra, gemilerin batırıldığı yerde üzerlerinde Bezm-i Alem, Bahr-i Ahmer ve Mithatpaşa yazılı çelenkleri denize bıraktı. Saygı duruşunun ardından tören sona ererken, Karakol gemisinin limana yanaşmasıyla birlikte törene katılanlar askeri alandan ayrıldı.

Törene Sarıkamış Dayanışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Bingür Sönmez ile Sarıkamış Belediye Başkanı Göksal Toksoy'un işlerinden dolayı katılamadığı belirtildi. Zonguldak Valisi Ali Kaban ise sahil güvenlik botundan denize açılan kafileyi selamlayıp tören alanına gelmedi. CİHAN
<< Önceki Haber Sarıkamış Deniz Şehitleri törenle anıldı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER