"Satrançta gençlerdeki başarıyı büyüklere taşıyamamamızın sebebi eğitim sistemi"


Türkiye Satranç Federasyonu Başkanı Gülkız Tulay, uluslararası arenada daha çok genç nüfusta başarılı olduklarını belirterek, "Aynı başarıyı büyüklerde gösteremememizin en büyük sebebi eğitim sistemindeki yanlışlıklar." dedi.

Türkiye Satranç Şampiyonası için Adana'da bulunan Gülkız Tulay, basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Satrançta 18 yaş altında 2014-2015'de girdikleri turnuvaların hemen hemen hepsinden kupalarla döndüklerini aktaran Tulay, daha çok genç nüfusta başarılı olduklarını vurguladı.

2014 yılında Yunanistan'da yapılan Avrupa Okullar Satranç Şampiyonası 21 madalya ile katılan ülkeler arasında birinci olduklarını hatırlatan Gülkız Tülay, "2015 yılında aynı turnuva Konya'da yapıldı. Burada da 27 madalya ile yine birinci olduk. Özellikle gençlerde çok başarılıyız. Ama A Milli Takım'da da yükselen bir başarımız var. 2014 yılında yapılan Dünya Satranç Olimpiyatları'nda 21. olduk. Bu oldukça önemli bir başarıdır. Daha önceki olimpiyatlarda 40'lı derecelerde iken 21. olmak gerçekten önemli bir başarıdır." dedi.

Genç nüfusta gösterilen başarının büyüklere yansımamasının en büyük nedeninin ise eğitim sistemi olduğuna işaret eden Gülkız Tulay, "Bu durum sadece satrançta değil diğer spor dallarında da maalesef yaşanıyor. Maalesef ülkemizdeki eğitim sistemi çok çalışmaya, okula çok zaman ayırmaya yönelik. Tabi çocukların, gençlerin spora ya da sosyal aktivitelere fazla zaman ayırmadıklarını görüyoruz. Bana göre en önemli nedenlerinden birisi bu. Bir de tabi yapılan spor branşı ile ilgili programın gençlere sunulması lazım. Spora zaman ayıran çocukların sınavlarda ek puan alması lazım. Biz bunun mücadelesini veriyoruz." diye konuştu. Liselere ve üniversitelere giriş sınavlarında başarılı çocukları mutlaka ek puanlar verilmesi gerektiğini dile getiren Tulay, "Biz de satranç branşı olarak zaman zaman bu tür girişimlerde bulunuyoruz. Spor yapan çocuklara mutlaka destek verilmesi lazım. Aksi halde yaşlar ilerledikçe sporcular maalesef bırakma aşamasına geliyor. Ekonomik, meslek kaygısı ve bunun gibi kaygılar insanları biraz daha sınavlara yönelmesini, üniversite sınavlarından daha iyi puanlar almasına yönelik çalışmalar yapmasına neden oluyor. Bunun için de derse daha fazla zaman ayırmaları gerektiriyor." ifadelerini kullandı.

"SATRANÇ OYNAYAN ÇOCUKLAR DİĞERLERİNE GÖRE YÜZDE 7 DAHA ZEKİ OLUYOR"

Satrancın çocukların gelişimi açısından çok büyük katkısının olduğuna değinen Tulay şunları söyledi: "Bu konu ile ilgili bilimsel araştırmalar var. Satranç oynayan çocuklarla oynamayan çocuklar arasında yapılan araştırmalarda yüzde 7 civarında zeka ve IQ seviyelerinde artış olduğu tespit edilmiş. Satrancın temel eğitimin esasını oluşturan faydaları var. Satranç, düşünerek hareket etmeyi, doğru düşünmeyi, karşı tarafın hamlesini düşünerek kendi hamlenizi yapmayı, odaklanmayı, konsantrasyonu, sosyal bakış açısını ve öz güveni geliştiren, temel eğitimin esas temellerini oluşturan konulara çok önemli katkılar sağlayan bir branş. Satranç hem bir spor hem de eğitime katkı sağlıyor. Son zamanlarda okul idarecileri, öğretmenler ve vekililer satrancı çok desteklemeye başladılar. Bizler, sınav dönemlerinde çocukları mümkün olduğunca sosyal faaliyetlerden uzak tutmaya çalışırız. Çünkü sosyal faaliyetler ve spora harcanan zamanı kaybedilen zaman olarak görürüz. Oysa son zamanlarda satrançla ilgilenen çocukların okullardaki ve sınavlardaki başarıları göz önüne alındığında, satranca ayrılan zaman bir kayıp değil, tam tersine bir kazançtır. Çünkü satranç çocuklara bir planlama bakış açısı da getiriyor. Zamanı daha efektif kullanmayı öğretiyor. Bütün bunlar, çocukların, öğrencilerin akademik hayatlarına katkı sağlayan unsurlar."

SATRANÇ SPOR DEĞİL OYUN TARTIŞMALARI

Satrancın bir spor mu değil mi? tartışmalarının gereksiz olduğunu aktaran Federasyon Başkanı Tulay, "Satranç bir spor, ama spordan daha fazlası." dedi.

Satrançta doping olayının yaşanmadığını anlatan Gülkız Tülay, "Çünkü satranç fiziksel güçle oynanmıyor. Daha çok beyin gücüyle oynandığı için satranca doping bulaşmamıştır. Konsantrasyonu arttırmak, dikkat toparlamayı sağlamak için ilaçlar vardır mutlaka. Ama sporcularımızın hiç biri onları tercih etmezler. Bunlarla ilgili zaman zaman testler yapılıyor. Şuana kadar çok şükür ki dopingle ilgili bir sıkıntı yaşamadık. Zaten doping ile anılan spor branşlarına baktığınızda satrancı içlerinde göremezsiniz. Doping hiç birimizin istemediği konular. Maalesef olimpiyat dereceleri yapan sporcular dopinge takılıyor. Biz o anlamda çok başarılıyız ve mutluyuz. Çünkü satranç uzun süre konsantrasyon gerektiriyor. Ön çalışmayı gerektiriyor, o yüzden dopingle satrancın bir ilgilisi bulunmuyor." açıklamasında bulundu.

CİHAN
<< Önceki Haber "Satrançta gençlerdeki başarıyı büyüklere taşıyamamamızın... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER