Schulz: Türkiye olmadan mülteci konusunda çözüme ulaşılamaz

Schulz: Türkiye olmadan mülteci konusunda çözüme ulaşılamaz

Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Martin Schulz, "Mülteci konusundaki gerçekler, Türkiye olmadan bir çözüme ulaşılamayacağını anlamayı gerektiriyor." dedi. Schulz, Kıbrıs'ın yeniden birleşmesinin artık gerçekçi bir ihtimal haline geldiğini; bu tarihi şansın yakalanabileceğini söyledi.

Kıbrıs'ta temaslarını sürdüren Schulz, öğle saatlerinde Rum Meclisi'nde konuşma yaptı. Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis yanında Güney Kıbrıs'taki bazı büyükelçilerin de izlediği konuşmasında Schulz, 1955'te, savaş sonrası Almanyası'nda, parçalanmış bir toprakta dünyaya geldiğini, dar sınırlar içerisinde büyümenin ne demek olduğunu ve savaş yaralarını sarmanın ne kadar uzun sürdüğünü kendi tecrübelerinden bildiğini söyledi.

"TÜRKÇE'NİN RESMİ DİL RİCASI, İŞBİRLİĞİ SİNYALİ"

Kıbrıs'taki müzakerelerin yeniden başlamasında liderlerin büyük katkısı olduğuna dikkat çeken Schulz, "Görüşmeler de sahip olduğunuz yetkinlikler öncülüğünde ilerliyor. Ve bunların tümü, tarihin esiri olmak yerine tüm Kıbrıslılar için parlak bir gelecek bırakmak adına beraber çalışma azminiz sayesinde gerçekleşiyor. Bir yıl önce Mayıs ayında sizlerle beraber Ledra Sokağı'nda yaptığımız yürüyüşte ya da Sayın Anastasiadis'ın Hollanda AB başkanlığına, Türkçe'nin resmi dil olarak kullanılması ricasını içeren mektubunda, sergilenen yapıcı ruhun ve işbirliği isteklerinin güçlü sinyallerini görebiliriz." diye konuştu.

"TÜRKİYE OLMADAN MÜLTECİ KONUSUNDA ÇÖZÜME ULAŞILAMAZ"

Mülteci politikası konusunda "Gerçekçi bir değerlendirme, Türkiye olmadan bir çözüme ulaşılamayacağını anlamayı gerektiriyor." diyen Schulz, "Ancak bu tabii ki karşılığında değerlerimizden vazgeçmeye hazır olduğumuz anlamına gelmiyor. Şunun da altını çizmek isterim ki, AB üyelik süreci ve mülteci krizi ile mücadele ayrı şeylerdir." şeklinde konuştu.

Martin Schulz, Suriye'deki savaşın durması için BM önderliğindeki barış görüşmelerine tam destek ifade ederek "AB hükümetleri, Suriyeli mültecilerin kendi geleceklerini inşa etmelerini sağlamak için, gerçek kararlara dayanan kesin bir para kaynağı teminatı vermelidir." dedi.

Konuşmasında diğer küresel sorunlara da değinen Schulz, Avrupa'nın bütünlüğüne vurgu yaptı. "Şuna eminim ki, eğer parçalarımıza ayrılırsak, işte o zaman Avrupa anlamsızlığa gömülecektir." diyen Schulz, finansal kriz, iklim değişikliği ya da mülteci sorunu gibi zorluklarla hep birlikte daha iyi başa çıkabileceklerini söyledi. CİHAN

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER