Senegal ve Benin liderleri, Burkina Faso'ya gidiyor


Burkina Faso'da Çarşamba günü gerçekleşen darbenin ardından Senegal ve Benin liderlerinin arabuluculuk için başkent Ouagadougou'a geleceği bildirildi. Benin Dışişleri Bakanı Saliou Akadiri, "Ülkede anayasayal düzene dönülmesi, devlet başkanı, başbakan ve bakanların sertbest bırakılması hedefimizdir." dedi.

Batı Afrika ülkesinde darbeyi protesto edenlere Devlet Başkanlığı Muhafaza Alayı askerlerinin ateş açması sonucu şu ana kadar en az 3 kişinin öldüğü, 60 kişinin de yaralandığı belirtildi.

Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS) dönem başkanı olan Senegal lideri Macky Sall'ın girişimleri yanında Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon da Burkina Faso'da bir an önce demokratik düzene dönülmesi için darbe yapan eski istihbarat şefi General Gilbert Diendéré'ye çağrıda bulundu.

"TARAFLAR İHLALLERİN HESABININ SORULACAĞINI UNUTMAMALI"

Ban Ki-moon, "Burkina Faso savunma ve güvenlik güçleri Burkinalıların insan haklarına saygılı olmalı ve güvenliklerini tehlikeye düşürecek her türlü eylemden kendilerini sınırlamalılar. Taraflar yaşanacak ihlallerin hesabının sorulacağını unutmamalılar." sözleri ile darbe yönetimini sert dille eleştirdi.

Burkina Faso'dan gelen son bilgilere göre, protestocular bir an önce tutuklanan geçici Devlet Başkanı Michel Kafando, Başbakan Isaac Zida ve iki bakanın serbest bırakılmasını talep etti. France 24'e konuşan cunta lideri Gilbert Diendéré, Kafando ve Zida'nın serbest bırakılacağını söyledi.

Diendéré, darbenin arkasında olduğu söylenen, 30 yıl danışmanlığını yaptığı eski Devlet Başkanı Blaise Compaore ile halihazırda bir bağının olmadığını iddia etti. Darbeci General öte yandan, geçici hükümetin gelecek ay planlanan seçimlerde Compaore'nin destekçilerinin seçimlerde adaylıklarının engellenmesinin ortaya çıkaracağı kaos ortamını darbenin sebebi olarak gösterdi.

FRANSA DARBEYE HAZIRLIKSIZ YAKALANDI

Amerika ile birlikte darbeyi kınaYAN Fransa'nın eski kolonisi Burkina Faso'daki darbeye hazırlıksız yakalandığı yorumları medyada yer buluyor.

Compaoré idaresinde Burkina Faso Fransa ve ABD'nin bölgedeki müttefiki olmuştu. Ülkede Paris'in 'Barkhane Anti-Terörizm Operasyonu' bünyesinde 200 kişilik özel Fransız askeri konuşlanmış durumda.

Diendéré Şubat ayında Amerika'nın sponsor olduğu bölgesel 'terörle mücadele' programına katılmıştı. CİHAN
<< Önceki Haber Senegal ve Benin liderleri, Burkina Faso'ya gidiyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER