SGK kayıtları, meşhur havuz ilişkisi gibi; 34 katrilyon alacak havuzu oluşmuş


CHP Trabzon Milletvekili Haluk Pekşen, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) 2014 yılı Sayıştay Raporuna göre kurumun mali kayıtlarının mevzuata uygun olmadığını söyledi. SGK kayıtlarının, meşhur havuz ilişkisi gibi bir hal aldığına dikkat çeken Pekşen, "34 katrilyonluk alacak havuzu oluşmuş. Havuzdaki girdi çıktılarla ilgili olağanüstü ağır iddialar var. Devletin paralarının bazı yerlere aktarılmasına ilişkin son derece ağır iddialar var. Devletin organları bu yolda bir yol katedememiştir. SGK'da kimin eli varsa, bunların bulunup ortaya çıkarılması gerekiyor. Son derece ağır bir yolsuzluk iddiası olduğu yönündeki SGK'yı Sayıştay'ın mutlaka özel bir denetime alması gerekiyor." dedi.

Meclis'te basın toplantısı düzenleyen Haluk Pekşen, geçen hafta gündeme getirdiği Halk Bankası'nda şimdiye kadarki en büyük zimmet suçu iddiaları konusunda şimdiye kadar yetkililerden bir açıklama yapılmadığını, çünkü iddiaların hepsinin doğru olduğunu savundu. Afrika için "Sabah erken kalkanın darbe yaptığı" şeklinde ifade kullanıldığını hatırlatan Pekşen, Türkiye'nin de "Erken kalkanın yolsuzluk yaptığı bir ülke" olacağına dikkat çekti.

Her gün yeni bir iddiayla karşı karşıya olunduğunu dile getiren Pekşen, özellikle Sayıştay raporlarının üstü kapalı vurgulandığı konulara ulaşıldığında pek hoş olmayan şeylerle kaşılaşıldığını ifade etti. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) 2014 yılı Sayıştay Raporunun ellerinde olduğunu belirten Pekşen, kurumun mali kayıtlarının mevzuata uygun olmadığını söyledi. SGK'nın alacaklarını ve borçlarını, tipine göre de ardı ardına tutması gerekirken tutmadığını anlatan Pekşen, şöyle devam etti: "SGK kayıtları, meşhur havuz ilişkisi gibi bir hal almış. 34 katrilyonluk alacak havuzu oluşmuş. Havuzdaki girdi çıktılarla ilgili olağanüstü ağır iddialar var. Devletin paralarının bazı yerlere aktarılmasına ilişkin son derece ağır iddialar var. Devletin organları bu yolda bir yol katedememiştir. SGK'da kimin eli varsa, bunları bulunup ortaya çıkarılması gerekiyor. Son derece ağır bir yolsuzluk ididası olduğu yönündeki SGK'yı Sayıştay'ın mutlaka özel bir denetime alması gerekiyor. Cumhurbaşkanının da Devlet Denetleme Kurulunu görevlendirip bu iddiaları araştırması gerekiyor. Ancak bu konuda bir hareket beklemiyorum. Cumhurbaşkanının bu konuda habersiz olması düşünülemez ve harekete geçireceği kanaatinde değilim. SGK'nın tekrar ve çok ciddi şekilde incelenmesi için talepte bulunacağız."

Bir soru üzerine CHP Trabzon Milletvekili Haluk Pekşen, SGK'nın devletin gözden geçirilmesi gereken bir kurum haline geldiğine dikkat çekti. SGK'nın prim ödeyenin cezalandırıldığı bir kurum haline geldiğini vurgulayan Pekşen, SGK'nın bundan daha ağır bir tablosu olmadığını ifade etti. Pekşen, emanet hesabı dedikleri alacak şahısların hakkındaki iddiaların mutlaka araştırılması gerektiğini kaydetti.

HDP'nin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine yaptığı başvurusuyla ilgili bir soruya Pekşen, "Parlamentodaki yetkililer etkisiz. Siyasi parti gruplarına baktığınız zaman HDP Meclise kitle partisi iddiasıyla geldi ama neredeyse ırka dayalı bir partiye dönüştü. Milliyetçi partiler vardır ama bu milliyetçi parti değil. Bir bölgedeki ırkı ayağa kaldırma iddiasıyla yürüyor. HDP'nin İzmir, İstanbul, Kayseri, Samsun'daki Kürtlerle ilgili bir iddiası var mı; yok. HDP'nin ilgisi dar bir coğrafik bir bölgeye ilişkin. O zaman sizin bu ülkenin bir arada tutan temel değerlerle bir ilişkiniz yok demektir." karşılığını verdi. CİHAN
<< Önceki Haber SGK kayıtları, meşhur havuz ilişkisi gibi; 34 katrilyon... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER