'Şiddete tanık olan çocuklar şiddet uygulayıcıları haline gelmekte'


Trabzon Halk Sağlığı Müdürü Dr. Köksal Hamzaoğlu, annelerine uygulanan şiddete şahit olan çocukların da ruh sağlığı bozulduğunu belirtti. Hamzaoğlu, şiddete tanık olan çocukların şiddet uygulayıcıları haline geldiğine dikkat çekti.

Dr. Hamzaoğlu, kadına yönelik şiddetin; 'kamusal veya özel yaşamda kadınlara fiziksel, cinsel veya psikolojik acı, ıstırap veren ya da verebilecek olan cinsiyete dayanan bir eylem, tehdit, zorlama, keyfi olarak özgürlükten, ekonomik gereksinimlerden yoksun bırakma& olarak tanımlandığını kaydetti. Türkiye'de 2007 yılında yapılan geniş ölçekli bir araştırmada her 3 kadından birinin fiziksel şiddet gördüğü sonucuna ulaşıldığını işaret eden Hamzaoğlu, hayatı boyunca eşinden en az bir kez fiziksel şiddet görmüş kadınların oranının Türkiye genelinde yüzde 35 olduğunu ve bu kişilerin yüzde 49'unun bu durumdan daha önce hiç kimseye söz etmediklerinin görüldüğüne dikkat çekti. Eğitim düzeyi arttıkça fiziksel şiddet gördüğünü söyleyen kadınların oranının azaldığını kaydeden Hamzaoğlu, illerde oturan kadınların fiziksel şiddete maruz kalma oranlarının ilçelerde oturanlara göre daha fazla olduğunu ifade etti. Hamzaoğlu, 2009 yılında yapılan bir başka araştırmaya göre ise; Türkiye genelinde fiziksel şiddet yaşayan kadınların oranının yüzde 42 olduğu belirtti.

Şiddete maruz kalmanın fiziksel, ruhsal ve üreme sağlığı ile ilgili sorunlara yol açtığının altını çizen Hamzaoğlu, annelerine uygulanan şiddete tanık olan çocukların da ruh sağlığının bozulduğunu vurguladı. Ayrıca şiddete tanık olan çocukların şiddet uygulayıcıları haline geldiğini söyledi.

Şiddete uğramanın kadınlarda birçok ruhsal hastalığın oluşumunu da tetiklediğini anlatan Hamzaoğlu; şu bilgileri verdi: "Kadın ruh sağlığını etkileyen en temel iki sosyal faktör; şiddete maruz kalma ve yoksulluktur. Yoksulluk, eşitsizlik ve sosyal adaletsizlik, dünyada kadınları erkeklerden daha çok etkilemektedir. Yoksulluk ve eşitsizlik, depresyon, şizofreni ve iki uçlu bozukluk gibi birçok ruhsal hastalığın kadınlarda daha sık görülmesine yol açmaktadır. Panik bozukluğu, travma sonrası stres bozukluğu ve korkular başta olmak üzere kaygı bozuklukları ve depresyon gibi toplumda sık görülen bazı ruhsal hastalıklar kadınlarda erkeklerden daha sık görülmektedir. Kadınlar erkeklerden üç kat daha fazla intihar girişiminde bulunmaktadır. Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde kadınlarda depresyon erkeklerden iki kat daha sıktır." CİHAN
<< Önceki Haber 'Şiddete tanık olan çocuklar şiddet uygulayıcıları... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER