Sinan Şamil Sam'ın ömrü, amcasının yapay organ çalışmasını görmeye yetmedi


Sinan Şamil Sam'ın ömrü, amcası Talat Sam'ın yapay organ üretilmek için başladığı 'biyoyazıcı' çalışmasının tamamlanmasını yetmedi.

Sinan Şamil Sam'ın vefatının ardından amcası Talat Sam'ın yeğeni için yaptığı çalışma gün yüzüne çıktı. Talat Sam'ın yeğenini karaciğer yetmezliği sonrası yapay organ üretebilmek için 'bioyazıcı' işine girdiği öğrenildi. Bu konuda büyük mesai harcayan Talat Sam, konu ile ilgili basın mensuplarına bilgi verdi.

Sürecin başlangıcının 2010 senesi olduğunu dile getiren amaca Sam, "Buna başlamamızın nedeni, yeğenim Sinan'ın yapmış olduğu maçlarda karaciğerine aldığı darbeler ve sonrasında kullandığı ilaçların yan etkisidir. Daha sonra karaciğerde meydana gelen hasar nedeniyle 5 yıl civarında karaciğer aradık ama bulamadık. Bu süreç nedeniyle bir ihtiyaç hasıl oldu. Acaba bu konuda nasıl bir çalışma yapabiliriz diye. Türkiye'nin en iyi üniversitelerinin genetik bölümleriyle konsorsiyumlar oluşturduk. Türkiye'de ve Avrupa'nın birçok ülkesinde olmayan bir işe giriştik. Yeğenimin bu acziyetinden dolayı yapay organ yapabilmek için dünyanın birçok ülkesinden ileride sistemler geliştirdik. Bioyazıcıyı oluşturduk. Başta yeğenim olmak üzere ülkedeki birçok organ bekleyen insanın derdine çare olabilmek için çalıştık. İlk olarak yeğenimi bu sıkıntıdan kurtarmak hedefiyle başladık. Birçok üniversite ile bilgi ve AR-GE alıverişinde bulunduk. Yaklaşık yedi yıldır uğraştığımız istemi yeğenimi kurtarmak için acil hale getirdik ama maalesef ömrü vefa etmedi." dedi.

Türkiye'deki organ bağışı azlığına değinen Talat Sam, "Birçok ülkenin gerisindeyiz bu konuda. Diyanetin İşleri Başkanlığı'nda bu konuda olumlu ve teşvik edici fetvaları olmasına rağmen bu çağrıya da dört dörtlük uyulduğunu söyleyemeyiz. Bütün bir Sam ailesi olarak biz karar verdik tüm ailemiz yeğenimin defin işlemleri sonrası tüm organlarımızı bağışlayacağız." şeklinde konuştu.

Sinan Şamil Sam'ın da yapılan çalışmalardan haberdar olduğunu kaydeden amca Sam, sözlerini şöyle tamamladı: "İnşallah bu sistem bir an önce biter diye dua ediyordu. Benim kurtuluşum gerçekleşir. Beni de bir tarafa bırakın memlekete mal olmuş, ön planda bulunan bir insanım, ama bir dağ köyündeki veya sıradan bir insan nasıl organ bulacak derdi. Daha önce bir toplantıda bu konuda bir torpil beklemediğini vurgulamıştı."
CİHAN
<< Önceki Haber Sinan Şamil Sam'ın ömrü, amcasının yapay organ çalışmasını... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER