Sivas Kongresi'nin yıldönümünde kamuoyu restorasyonu konuşuyor

Sivas Kongresi'nin yıldönümünde kamuoyu restorasyonu konuşuyor

Tarihi kararların alındığı 4 Eylül Sivas Kongresi'nin yapıldığı Kongre Müzesi'nde restorasyon çalışmaları devam ediyor. Dış cephede onarın çalışmaları tamamlanan tarihi binanın içinde de restorasyon devam ediyor. Ancak dış cephede taş duvarların çimento ile sıvanması tartışma oluşturdu. Ayrıca binanın önünde bulunan Atatürk büstünün kaldırılması da eleştiri konusu oldu.

Tarihi eserlerin korunması ve gelecek kuşaklara aktarılması amacıyla Kongre Müzesi'nde başlatılan çalışmalar sırasında taş duvar olan dış cephe sıva ile kaplandı. Bunun üzerine kamuoyunda restorasyonun yanlış yapıldığı yönünde haberler çıkmaya başladı. Tarihi binanın önceki halini bilen birçok vatandaş, yapılan çalışmalara tepki gösterdi.

Sivas İl Özel İdaresi ise cepheye yapılan kaplamanın çimento değil, aslına uygun şekilde sıva ile kaplandığını açıkladı. Atatürk büstünün kaldırılması da yine tepkilere neden oldu. Büstün restorasyon çalışmaları sırasında zarar görmemesi için kaldırıldığı ve çevre düzenleme çalışmaları başladığı anda eski yerine konulacağı ifade edildi.

Restorasyonun nasıl olacağına Milli Saraylar Bilim Kurulu tarafından karar verildiğini kaydeden İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Salih Ayhan, çalışmaların birçok süzgeç sonrası kurul onayından geçerek uzmanların gözetiminde yapıldığını belirtti.

Binanın restorasyonunun yıl sonunda bitirilmesi hedefleniyor. Restorasyon geciktiği için bu yılki 4 Eylül kutlaması etkinliklerinde temsili olarak yapılacak kongre toplantısının da bina bahçesinde yapılacağı ve ona göre düzenleme yapılacağı kaydediliyor.
CİHAN
<< Önceki Haber Sivas Kongresi'nin yıldönümünde kamuoyu restorasyonu... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER