Soma Davası'nda iddianamenin okunması tamamlandı

Manisa'nın Soma ilçesinde 301 madencinin hayatını kaybettiği faciayla ilgili 8'i tutuklu 45 sanığın yargılandığı davanın ilk duruşmasının 3. celsesinde 235 sayfalık iddianamenin okunması tamamlandı. Duruşmaya ara verilirken öğleden sonraki bölümde sanıkların sorgusu yapılacak.

Soma Davası'nda iddianamenin okunması tamamlandı

Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada, tutuklu sanıklar Soma Kömür İşletmeleri AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, Kömür İşletmeleri AŞ Genel Müdürü Ramazan Doğru, İşletme Müdürü Akın Çelik, İşletme Müdür Yardımcısı İsmail Adalı, maden mühendisleri Yasin Kurnaz, Hilmi Kazık, Ertan Ersoy, maden mühendisi, emniyet teknikeri Mehmet Ali Günay Çelik, tutuksuz sanıklar, şehit madencilerin yakınları, mağdurlar ve tarafların avukatları hazır bulundu.

Duruşma salonuna ve çevresinde polis, geniş güvenlik önlemi alırken salona girmek isteyenler üst araması yapılarak içeri alındı. Duruşma salonuna telefon, bilgisayar gibi elektronik aletler alınmadı. Davanın ilk duruşmasının üçüncü celsesi iddianamenin okunmasıyla devam etti. 235 sayfalık iddianamenin okunmasının tamamlanmasıyla duruşmaya saat 14.00'e kadar ara verildi. Duruşmanın sonunda şehit madencilerin yakınları sanıklara, 'katiller' diye bağırarak tepki gösterdi.

TUTUKLU SANIKLARIN SORGUSU BAŞLAYACAK

Duruşmanın öğleden sonraki oturumunda ne söyleyecekleri merakla beklenen ve 'olası kasıtla öldürme' suçundan 301 kez 20 yıldan 25 yıla, 'neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama' suçundan 162 kez 2 yıldan 6 yıla kadar hapis cezaları talep edilen tutuklu sanıkların ifade işlemine geçilecek. İlk olarak bir davanın bir numaralı sanığı olan sanıklar Soma Kömür İşletmeleri AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, ardından da Kömür İşletmeleri AŞ Genel Müdürü Ramazan Doğru'nun ifade vermesi bekleniyor.

CAN GÜRKAN: BU KAZA BİZİ ÇOK YARALADI
Duruşmanın öğleden sonraki bölümünde sanık ifadeleri alındı. Davanın bir numaralı sanığı Soma Kömürleri AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, şunları söyledi:

Bu kaza bizi çok yaraladı. Sicilimizde 3 kişinin öldüğü bir kaza bile yok. 301 eve ateş düştü ama bize 301 ateş düştü. Bu konuda içten ve ciddiyiz. Babam emekliye ayrılana kadar 3 aile bireyimiz çalışmaktaydı. Sonra 2 kişi kaldı. Bu kazadan sonra bilirkişi raporunu bekledik. Geldikten sonra sanki 15-20 kişilik bir şirket gibi algılandığımızı hissettik. 6 tane maden ocağımızda 6700 kişi civarı işçi istihdam edilmektedir. Ramazan Doğru tarafından ocağımız yönetilmektedir. Kendisinin yaptığı atamalar doğrultusunda uzman maden mühendisleri ve birçok uzman çalışmaktadır. 25 yıllık maden mühendisi ve fakülte birincisi Akın Çelik de Eynez işletmemizin başındadır. Her birim kendi işini yapar, buna çok emek harcadık. Kazanın meydana geldiği işletmede 50 maden mühendisi, 70 teknisyen ve 400 çavuş ve başçavuş bulunmaktaydı. Ben en çok bu kazanın neden meydana geldiğini araştırmak istedim. Ancak tutukluyduk. Bilirkişi raporunu bekledik. Bilirkişinin iki kez gitmeden keşif yaptığını öğrendik. Hem Bakanlık hem TBMM Komisyonu rapor tuttu. Ve bilirkişi raporuyla bu iki raporun uyuşmadığını gördük. Bu kaza bizi çok yaraladı. Bilirkişi raporunun hatalı yaklaşımları oldu. Bu madene son 4 yıldır 500 milyon TL yatırım yapıldı. Bunun 350 milyonu banka finansıyla sağlandı. Kendim de finansçı olduğum için bunun önemli olduğunu biliyorum. Bizim banka kredibilitemiz vardı. 32 yıllık madenimizde 3 kişinin öldüğü bir kaza bile olmadı. Bu deneyimli kadronun kontrolünde bu kazanın neden olduğunu bilmek istiyoruz. Sadece bizim için değil başka faciaların önlenmesi için de önemli... Enerji sektörü açısından bu kazanın çok iyi incelenmesi lazım. Ben bugüne kadar işletmelerimizin finansıyla ilgilendim. Ve benden talep edilen herşey, her yatırımı karşıladım.
<< Önceki Haber Soma Davası'nda iddianamenin okunması tamamlandı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER