Ankara'daki buluşma planlı mıydı?

11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün önce halefiyle buluşması, ardından AKP'nin kurucu isimleriyle bir araya gelmesi Ankara kulislerini hareketlendirdi.

Ankara'daki buluşma planlı mıydı?

Zaman Gazetesi'nde eski Cumhurbaşkanı Gül'ün Erdoğan ve Arınç'la buluşmasına yönelik dikkat çeken bir analiz yer aldı. İşte o yazı:
 ‘Yeni bir parti mi geliyor?' sorusu yeniden tedavüle sokuldu. Gül'e yakın kaynaklar, şu anda bir siyasi parti kurma projesi olmadığının altını çiziyor. AKP'nin Tayyip Erdoğan'ın olduğu kadar Gül'ün de partisi olduğunu vurguluyor. Fakat aynı kaynaklar, Gül'ün Erdoğan'la birçok noktada farklı düşündüğünü de saklamıyor.

Abdullah Gül, Erdoğan'la yaklaşık 3 saat süren görüşmesinde Cumhurbaşkanı'na hatırı sayılır eleştiriler yöneltti. Üslubu ise ‘samimi' ve ‘dostça'ydı. Dış politikada Suriye sorunu üzerinde duran 11. Cumhurbaşkanı, bölgeye yapılacak muhtemel bir askeri müdahalenin olumsuz sonuçlar doğurabileceğini söyledi. Gül'ün bu konudaki tutumunun Genelkurmay'la örtüştüğünü not etmek gerek.


BAŞKANLIK SİSTEMİNE KARŞI OLDUĞUNU TEKRARLADI


Abdullah Gül, başkanlık sistemine karşı mesafeli duruşunu bir kez daha tekrarlarken, iç politikadaki gelişmelerin Türkiye'nin dışarıda elini zayıflattığını kayıtlara geçirdi. Görüşmede tansiyonun yükseldiği anlardan biri ise Bülent Arınç konusu oldu. Gül, Erdoğan'ın Arınç'a karşı sarf ettiği ‘o zat' ifadesinden duyduğu rahatsızlığı dile getirdi. Öte yandan kulislere yansıyan bilgilere göre Gül'ün partinin kurucularıyla görüşmesi planlıydı ama Saray'daki zirve sürpriz oldu. Arınç'ın ev sahipliğinde Gül, Sadullah Ergin, Hüseyin Çelik, Nihat Ergün ve Suat Kılıç'ın katılımıyla yapılan sohbet oldukça samimi bir havada geçti. Toplantıdaki tüm isimler, ülkenin savrulduğu yerle ilgili endişelerini uzun uzun anlattı.


GÜL VE ERDOĞAN, BİRÇOK KONUDA ‘FARKLI' DÜŞÜNÜYOR


AK Parti'nin iki kurucusu Tayyip Erdoğan ve Abdullah Gül arasında yaşanan soğuk savaş, son dönemde iyice belirgin hale gelmişti. İkili, birçok konuda basın üzerinde birbirlerine göndermelerde bulunmuştu. Gül'ün cumhurbaşkanlığı dönemindeki başdanışmanının geçtiğimiz yıl kaleme aldığı kitap, iki isim arasındaki ‘kardeşlik hukuku'nun rafa kalktığını açıkça ortaya koymuştu. Suriye politikasından Mavi Marmara'ya, Gezi Parkı'ndan gazetecilerin tutuklanmasına kadar birçok konuda Gül ve Erdoğan aynı yerde durmuyor. İki lider arasında yaşanan çatışmanın kişisel boyutu da var. Gül, kendisinin bir kez daha seçilmesini engellemek için çıkarılan yasayı da AKP kongresinin Köşk'teki görev süresinin bitiminden bir gün önce alelacele toplanmasını da hâlâ unutmuş değil.

ZAMAN
<< Önceki Haber Ankara'daki buluşma planlı mıydı? Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER