Tarihçi-Yazar Taşyürek'ten öğrencilere 'Beyaz Ölüm Sarıkamış' konferansı


Tarihçi-Yazar Muzaffer Taşyürek, Sarıkamış Hareketı'nın 101'inci yılında öğrenci ve öğretmenlere yönelik 'Beyaz Ölüm Sarıkamış' konferansı verdi.

Türk savaş tarihinde önemli bir yere sahip olan Sarıkamış Harekatı genç nesle anlatıldı. Aziziye Okulları, tarih bilinciyle öğrencilerin yetişmesi amacıyla düzenlediği konferans serisine Tarihçi-Yazar Taşyürek'le devam etti. Taşyürek, Sarıkamış'ın Türk askerinin canıyla yaptığı en büyük fedakarlıklardan birisi olduğunu ifade etti. Rus'lara karşı 90 bin Mehmetçik'in donarak şehadet mertebesine yükseldiğine vurgu yapan Taşyürek, şunları kaydetti: "Sarıkamış'ta Türk askerlerinin donanımı eksikti. İstanbul'dan gönderilen yardımlar Karadeniz'de Ruslar engellendi. Türk askeri 32 günde Niğde Ulukışla'dan Erzurum'a yürüyerek geldi. Askerlerin ayaklarında sadece çarıkları bulunuyordu. Kara taşımacılığının develerle, katırlarla yapıldığı o dönemde Türkiye de sadece 187 adet motorlu taşıt bulunuyordu. Sarıkamış'ta kahraman Mehmetçik emre mutlak itaat ile ölüme severek gitti. 90 bin asker donarak ya da tifüs hastalığı nedeniyle şehit düştü. Sarıkamış'ta Allahuekber Dağlarında, Soğanlı Dağlarında 90 bin vatan evladının ülkenin ve devletin bekası için şehit oldu."

Milli tarihin doğru, şuurlu bir şekilde öğrenilmesi gerektiğini de sözlerine ekleyen Taşyürek, "Ecdadımızın yaptığı fedakarlıkları unutmamamız gerekiyor. Bizlere bu vatanın, bu toprakların rahat bir şekilde bırakılmadığını karınlarını kurtların parçaladığı, gözlerini kargaların oyduğu tüm bu zorluklara karşı cepheyi terk etmeyen bir milletin evlatları olduğumuzu unutmayalım. Ecdadımızın mirasına sahip çıkmamız gerekiyor." diye konuştu.

Konferans sonunda okul yönetimi Taşyürek'e günün anısına plaket takdim etti.
CİHAN
<< Önceki Haber Tarihçi-Yazar Taşyürek'ten öğrencilere 'Beyaz Ölüm... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER