Tartışılan yargı paketinde neler var?

Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın hazırlıklarda son safhaya gelindiğini açıkladığı yargı paketi, 1 Ekim'de başlayacak yeni yasama yılında Türkiye Büyük Millet Meclis'nin (TBMM) öncelikli gündemi olacak.

SHABER3.COM

İddia: Yargı paketinde yedi temel değişiklik... Binlerce kişi tahliye olacak

Sözcü'den Emin Özgönül'ün haberinde yer alan iddialara göre yargıda yapılacak değişikliklerle binlerce kişi cezaevlerinden tahliye edilecek.

İSTİNAFTA KESİNLEŞEN CEZALARA TEMYİZ YOLU

Habere göre yargı paketinde yapılan 7 temel değişliklik ise şöyle aktarılıyor:

1) Düşünce ve ifade özgürlüğü başta olmak üzere bazı suçlarla ilgili istinafta kesinleşen 5 yılın altındaki cezalara da Yargıtay'da temyiz yolu açılacak.

2) Terörle Mücadele Kanunu'ndaki terör propagandası suçuna ilişkin maddeye, “Haber verme sınırını aşmayan ve eleştiri düzeyinde kalan açıklamalar suç oluşturmaz” hükmü eklenecek.

3) Soruşturma aşamasında suçunu itiraf eden sanık için ceza indirimi öngörülerek iddianame hazırlanacak. Bu madde, terör gibi bazı suçlar için geçerli olmayacak.

4) En az 15 yıl süreyle fiili avukatlık yapanlara hizmet (Yeşil) pasaportu verilecek. Hukuk fakülteleri 5 yıla çıkarılacak.

5) Cumhuriyet savcıları suç unsuru olacak kesin delilleri tespit etmeden dava açamayacak. Aksi halde iddianame tartışmasız iade edilecek. Hâkim ve savcı yardımcılığı makamı oluşturulacak.

6) Tutuklama için “kuvvetli şüphe” değil, “Kuvvetli şüphenin varlığını gösteren somut delil'' aranacak. 6 aydan fazla tutuklu kalan şüpheli, davası açılmazsa tahliyesini isteyebilecek.

7) İnternet ortamında işlenen suçlarda tüm site kapatılmayacak sadece suç konusu olan haber engellenecek.

Havuz medyasında yer alan haberlere göre ise paket ile 30 bin kişinin cezaevlerinden tahliye edilmesi öngörülüyor. 
<< Önceki Haber Tartışılan yargı paketinde neler var? Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER