Tasfiye sırası memurlarda

Hükümet, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nda hukuksuz bir düzenlemeyi hayata geçirmeye hazırlanıyor. Buna göre memurlar mahkeme kararı olmadan ‘terör örgütü üyeliği’ ile suçlanacak ve meslekten ihraç edilebilecek. Yargı yolu da kapatılıyor.

Tasfiye sırası memurlarda

AKP, devlette görevli memurları mezhebine, meşrebine göre subjektif gerekçelerle fişleyip tasfiye etmek için düğmeye bastı. Bu kapsamda 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun (DMK) ilgili maddelerinde değişiklikler yapılacak. Yaklaşık 3 milyon kişiyi yakından ilgilendiren kanun taslağı, Bakanlar Kurulu'na sevk edilecek ve Kurul onayının ardından da düzenleme Meclis'e gönderilecek. Düzenlemenin kanunlaşmasının ardından da devlet memurları ‘terör örgütü üyeliği' gibi gerekçelerle meslekten ihraç edilecek.

28 Şubat sürecinde de Bülent Ecevit'in liderliğindeki hükümet devlet dairelerinde çalışan memurları ‘irticacı' olduğu gerekçesiyle işten atılmalarını sağlayacak kanun hükmünde kararnameyi onaylayarak dönemin Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in önüne koymuştu. Fakat Sezer, kararnameyi veto etmişti.

Hükümet hukuksuz onlarca karar imza attı

17-25 Aralık yolsuzluk ve rüşvet soruşturması sonrasında hukuksuz onlarca karara imza atan AKP hükümeti, devletin bazı kurumlarında kapsamlı revizyonlar yaptı. Önce soruşturmayı yürüten emniyet mensupları ve savcılar, sözde paralel yapı iddialarıyla açığa alındı. Ardından da meslekten ihraç edildi. Bazıları ise hükümeti devirmeye teşebbüs gibi bahanelerle tutuklanarak cezaevine gönderildi.

AKP hükümeti, şimdi yeni bir düzenlemeyi daha hayata geçirmeye hazırlanıyor. Hükümete yakın gazetelere de yansıyan bilgilere göre; iktidar, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nda bazı düzenlemeleri hayata geçirecek. Elde eden bilgilere göre; DMK'da yapılacak düzenlemeyle öncelikli olarak sözde paralel yapı adı altında faaliyet gösteren Emniyet, Yargı, Dışişleri ve İçişleri gibi bakanlıklarda görev yapan memurlar meslekten atılacak. Tamamen subjektif ve keyfi alınacak kararlarla iktidarla aynı görüşü paylaşmayan memurlar tasfiye edilecek. Yapılması planlanan değişiklikle ayrıca memurların yargı yoluyla geri dönmesinin de yolu kapatılacak.

Memurların yasal hakkı da kalmayacak

Devlet memurlarına yasal hiçbir hakları verilmeyecek. Güvenlik kaynaklarından alınan bilgilere göre; İçişleri Bakanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) bünyesinde özel bir birim kuruldu. Bu ekip, devlet memurlarıyla ilgili kapsamlı fişleme dosyaları hazırladı. Maliye, İçişleri, Aile ve Sosyal Politikalar, Dışişleri, Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK), Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) ve EGM alt ve üst düzey bütün bürokratlarla ilgili dosyalar hazırladı.

Devlet memurlarının hangi siyasi görüşte olduğu, hangi cemaate mensup olduğu ve dini yaşantısıyla ilgili çalışmalar yapıldı. İstihbarat birimleri tarafından hazırlanan çalışmalar ardından da İçişleri Bakanlığı'na gönderildi. Kaynaklardan alınan bilgilere göre; devlet memurları ile tasnif çalışmalarında sona gelindi. Birkaç ay içerisinde de hazırlanan dosyalar, ilgili bakanlıklara gönderilecek. Kanunun Meclis'de yasalaşmasının ardından da başta bu bakanlıklarda olmak üzere bütün kurumlar, kendi bünyesinde çalışan devlet memurlarına kapıyı gösterecek.

AKP'nin kadrolaşma hareketi

CHP İstanbul milletvekili Mahmut Tanal da 657 sayılı DMK'nda yapılması düşünülen değişikliğe tepki gösteriyor. Kanunda bir memurun herhangi bir suçla irtibatı tespit edilmesi halinde adli yargılama yolunun açık olduğunu kaydeden Tanal, iktidarın burada yapmak istediği şeyin kendi memurunu oluşturmak olduğunun, bunun bir kadrolaşma hareketi olduğunun altını çiziyor.

Kaynak: Yeni Hayat
<< Önceki Haber Tasfiye sırası memurlarda Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER