Tayvan'dan Çin'in saldırma ihtimaline karşı büyük askeri tatbikat

Tayvan'dan Çin'in saldırma ihtimaline karşı büyük askeri tatbikat

Tayvan, Çin'in saldırma ve adayı işgal etme ihtimaline karşı büyük bir askeri tatbikat yaptı. Tatbikata katılan Cumhurbaşkanı Ma Ying-jeou Çin ile barış yollarını ararken, her an gerçekleşebilecek olan bir saldırıya karşı hazır oldukları mesajını verdi.

Bizzat Cumhurbaşkanı Ma'nın liderlik ettiği tatbikat "Han Kuang 31" kod adıyla yapıldı. Tatbikat, olası bir Çin saldırısında Tayvan Silahlı Kuvvetleri'nin geniş kapsamlı püskürtme taktiklerini içeriyor. Kinmen ve Çin'in Xiamen şehri açıklarındaki Tayvan adalarında gerçekleştirilen tatbikat, yerel televizyon kanaları tarafından canlı verildi. Tatbikatta ağır silahlarla donatılmış helikopterler ve savaş uçakları gösteri yaptı.

Hsinchu şehrindeki askeri üstte yapılan tatbikatta ise olası bir Çin flosu saldırısında alınması gereken önlemler ve karşı atak taktikleri denendi.

Tatbikattan sonra değerlendirme yapan Ma, "Tatbikat çok başarılı oldu. Kalbimde yeterli güce sahip olduğumuz duygusu oluştu." ifadelerini kullandı. "Tayvan-Çin boğazında 66 yıldır en istikrarlı dönemi yaşıyoruz. Ama bu istikrar bizi hiçbir şekilde askeri gevşekliğe düşüremez." diye konuşan Ma, "Ne kadar barıştan yana olsak da bu bizi başkalarına karşı korkusuz ve güçlü bir duruş sergilememize engel değildir. Bir barış yapıcı olarak hizmet ederken, kendine yeterli bir askeri güce sahip durumdayız." ifadelerini kullandı.

Çin'de komünistler ve milliyetçiler arasında gerçekleşen iç savaştan sonra 1949'da yenilen milliyetçiler Tayvan'a geçmişti. Çin ise Tayvan'ın bağımsız bir ülke olduğunu her platformda reddediyor.

Ma Ying-jeou'nun Cumhurbaşkanı olmasının ardından Pekin-Taipei arası ilişkilerin gelişmesine rağmen, Çin'den algılanan askeri tehdit hala devam ediyor. Geçtiğimiz ay Tayvan Savunma Bakanlığı'nın meclise gönderdiği rapora göre, Tayvan, ordudaki balistik ve cruise füzelerinin sayısını artırdı. CİHAN
<< Önceki Haber Tayvan'dan Çin'in saldırma ihtimaline karşı büyük... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER