Tayyip Erdoğan bu yıl Türk Konseyi Lider Zirvesi'ne katılmadı

Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi’nin (Türk Konseyi) 5. Liderler Zirvesi Astana’da yapıldı.

Tayyip Erdoğan bu yıl Türk Konseyi Lider Zirvesi'ne katılmadı

Kazakistan Cumhurbakanı Nursultan Nazarbayev’in ev sahipliğinde Akorda Sarayı’nda bir araya gelen üye ülke liderleri, birlik ve beraberlik mesajını verdi. Toplantıya; Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev, TBMM Başkanı İsmet Yılmaz, Türkmenistan Başbakan Yardımcısı Saparturdı Toyliyev ve Türk Konseyi Genel Sekreteri Ramil Hasanov katıldı.

Nursultan Nazarbayev, birliğin gelecekte uzun ömürlü ve daha etkili olması adına, ekonomik alanda işbirliğinin güçlendirilmesi gerektiğini kaydetti. Kazak lider, konuşmasında Türki halklarının medeniyet mirasının korunmasına yönelik projeleri dile getirdi. Nazarbayev, Türk Akademisi'nin bu konuda görev alabileceğini aktardı.

-TÜRK KONSEYİN ULUSLARARASI STATÜSÜ GÜÇLENDİRMELİ
Türk Konseyi'ni, dünyada meydana gelen siyasi değişiklikleri çerçevesinde, İslam İşbirliği Teşkilatı ve Birleşmiş Milletler’de gözlemci statüsünü almasını önemsediğini ifade eden Nursultan Nazarbayev; Irak, Suriye,Afganistan ve Libya’da bir an önce istikrarın sağlanması gerektiğini ifade etti. Nazarbayev, üye ülkelerde terör ve radikal akımların önüne geçilmesi için ortak hareket edilmesi gerektiğini belirtti.

Toplantıda söz alan Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ise, Türk Konseyi'nin bölgesel önemine vurgu yaptı. Yakın gelecekte enerji güvenliğinin öneminin artacağını kaydeden Azerbaycan Cumhurbaşkanı, üye ülkeler olarak Hazar bölgesinde enerji işbirliğinin artırılmasının önemine değindi.

TBMM Başkanı Yılmaz ise son zamanlarda gündemde olan IŞİD ile mücadelede bilgi paylaşımının önemine aktardı.

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Atambayev de gelecek yıl Türk Konseyi toplantısına ev sahipliği yapacaklarını hatırlattı.

Bu arada toplantıda Türk Konseyi Genel Sekreteri Ramil Hasanov, liderlere geniş bir faaliyet raporu sundu.

-TÜRK KONSEYİ 5. ZİRVESİ DEKLARASYONU İMZALANDI
Toplantı sonunda Türk Konseyi Genel Sekreteri Yardımcısı görevine Opera Koçman ve Türk Medeniyet Mirası Fonu Başkanı görevine de Günay Efendiyev’in getirilmesi kararlaştırıldı.
Üye ülke devlet haber ajansları ve ulusal televizyonları arasında işbirliği mutabakatı imzalandı. Türk Konseyi ve devlet haber ajansları ve televizyonları arasında işbirliği mutabakat zaptı imzalandı.

CHA

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER