248 beyin Türkiye'ye döndü

Türkiye'deki Ar-Ge imkanlarının artmasıyla yurtdışına kaçan 248 bilim insanı geri döndü.

248 beyin Türkiye'ye döndü

Eğitim ve iş fırsatlarını değerlendirmek için yurtdışına giden bilim insanları Türkiye'deki Ar-Ge imkanlarının artmasıyla geri dönmeye başladı. Bu kapsamda 248 bilim insanı yurda döndü

Bugün gazetesinden Erdoğan Süzer'in haberine göre TÜBİTAK, tersine beyin göçünün hızlanması için 2010'dan bu yana ABD'de 'Beyin göçünün beyin gücüne dönüşmesi' sloganıyla "Hedef Türkiye Çalıştayları" düzenlemeye devam ediyor. Dönüş fırsatlarının anlatıldığı çalıştayların dördüncüsü 10-12 Nisan'da Houston, Raleigh ve Atlanta şehirlerinde gerçekleştirildi. Türk araştırmacılara geri dönüş fırsatları sunmak ve ev sahipliği yapmak için 19 üniversite ile birlikte TÜBİTAK MAM, TÜBİTAK BİLGEM, ASELSAN, TOFAŞ, GATE Elektronik AŞ, TUSAŞ Motor Sanayii AŞ ve Başbakanlık Yurt Dışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı temsilcileri ABD'de 250 araştırmacı ile bir araya gelip Türkiye'deki gelişmeleri anlattı.

Yabancılar da gelmek istiyor

Yürütülen bu faaliyetler sayesinde bugüne kadar 248 araştırmacı, Avrupa Birliği 7. Çerçeve Programı "Marie Curie Araştırma Programları ve Bursları" destekleri ile Bilim İnsanı Destekleme Daire Başkanlığı (BİDEB) burslarından yararlanarak Türkiye'ye geri döndü. Türkiye'deki cazip araştırma ortamı yabancı bilim insanlarının da ilgisini çekti, Türk araştırmacıların yanı sıra yabancı bilim insanlarının da Türkiye'ye gelmek istediği belirlendi.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Türkiye'deki imkanların araştırmacıları cezp ettiğini kaydetti. Ergün, "Kaynakları dağıtmak için işletmelere, üniversitelere, girişimcilere, STK'lara, yurtdışındaki akademisyenlerimize Ar-Ge çağrısında bulunuyoruz. Bakanlık olarak dünyadaki bilim ve teknoloji alanındaki gelişmeleri izlemek ve işbirlikleri oluşturmak amacıyla, yurtdışında bilim ve teknoloji ataşeleri atayacağız" dedi.

Bugün
<< Önceki Haber 248 beyin Türkiye'ye döndü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER