TGC Başkanı Olcayto: BYEGM aracılığıyla tek tip gazeteci yaratmak istiyorlar


Basın meslek örgütleri, basın kartlarının değiştirilecek olmasının altındaki amacın belli kişilerin kartlarının yok edilmesi olduğunu iddia etti. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto, "Tek tip gazeteci yaratmak istiyorlar. Çok sesli yerine tek sesli toplum yaratmak istiyorlar. Aracı olarak Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü'nü kullanacaklar." dedi.

Mevcut sarı basın kartı taşıyan ve 'muhalif' olarak adlandırılan gazetecilerin yenileme gerekçesi ile sarı basın kartlarının tekrar kendilerine verilmeyeceği yönündeki iddianın sorulması üzerine, bunun bir hak gasbı olacağını ifade eden Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Başkanı Turgay Olcayto, "Endişenizde haklısınız. Ben de yanı şeyleri düşünüyorum. 'Paralel' dedikleri gruba karşı basın kartlarını vereceklerini pek düşünmüyorum. Belki eskilere müktesep hakları diye dokunmazlar ama yeni arkadaşlara herhalde vermeyecekler bundan sonra. İnşallah yanılırım. Doğu'da gazetecilik yapan arkadaşlarımız var. Kürt gazeteci arkadaşlarımız var. Özgür Gündem'e, Evrensel'e çok sıcak bakacaklarını zannetmiyorum. Tek tip gazeteci yaratmak istiyorlar. Çok sesli yerine tek sesli toplum yaratmak istiyorlar. Aracı olarak Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü'nü kullanacaklar. Yazık. Önemli olan hangi gazetede çalışırsa çalışsın çalışanın gazeteci olmasıydı. Demek ki çok seslilik istemiyorlar. Kendilerine göre bir dizayn verecekler." diye konuştu.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC), Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD), Türkiye Gazeteciler Federasyonu (TGF), İzmir Gazeteciler Cemiyeti (İGC), bir yılın ardından Ankara'da toplanacak Basın Kartı Komisyonu ile ilgili basın toplantısı düzenledi. Gazetecilik meslek örgütlerinin görüşlerine başvurulmadan keyfi bir tutumla eşitlik ilkesine aykırı hazırlanan Basın Kartı Yönetmeliği kapsamında yeni oluşturulan Basın Kartı Komisyonu'nun hukuksuz olduğu vurgulanan toplantıya Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Başkanı Turgay Olcayto, Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Genel Başkanı Uğur Güç, Çağdaş Gazeteciler Derneği(ÇGD) Genel Başkanı Ahmet Abakay, Türkiye Gazeteciler Federasyonu (TGF) Genel Başkanı Yılmaz Karaca ve İzmir Gazeteciler Cemiyeti (İGC) Başkanı Misket Dikmen katıldı.

KOMİSYON, ARALIK 2014'TEN BERİ TOPLANMIYOR

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ve Türkiye Gazeteciler Sendikası'nın yeni yayınlanan Basın Kartları Yönetmeliğinin bazı maddelerinin iptali için yürütmeyi durdurma talepli iptal davası açıldığını anımsatan TGS Genel Başkanı Uğur Güç, "Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü (BYEGM), Aralık 2014 ayından beri Basın Kartları Komisyonunu toplamamış ve böylece basın kartını almaya hak kazanmış çok sayıda gazetecinin basın kartlarının verilememesine yol açmıştır. BYEGM bu sırada boş durmamış ve yeni yönetmeliği yayınlamış ve bu yönetmelikle de Basın Kartları Komisyonun yapısını değiştirmiştir." diye konuştu. Güç, "Yönetmeliğin iptal edilmesi durumunda yapılacak toplantı sonucunda verilecek kartların geçersiz olma riskiyle de karşı karşıyadır meslektaşlarımız. Böylece gazeteciler bir kez daha mağdur edilmiş olacaklardır." dedi.

'BASIN KARTLARININ DEĞİŞTİRİLMEK İSTENMESİ BÜYÜK TEHLİKE'

TGF Genel Başkanı Yılmaz Karaca, "Basın kartlarının değiştirilmek istenmesi büyük bir tehlike. Altında kesinlikle bir yalan çıkacak, göreceksiniz. Buradaki amaç belli kişilerin basın kartlarının yok edilmesi. Bu da önümüzdeki ay içerisinde ortaya çıkacaktır. Büyük bir tehlikedir. Çünkü yeni değişti bu kartlar. Ne gereği var bir daha değiştirmeye?" diye sordu.

'TÜRKİYE'NİN ÜZERİNDEKİ EN BÜYÜK KARABULUT; YARGI VE BASININ BAĞIMSIZLIK SIKINTISI'

İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Misket Dikmen, "Yargı ve basının bağımsızlığı konusundaki sıkıntılar Türkiye'nin üzerindeki en büyük karabulut" diyerek yönetmeliğin kanunun üstüne çıktığını ve bunun da açılan yürütmeyi durdurma davası ile giderileceğini umduklarını söyledi. Dikmen, "Basını ve hukuku tek bir kalıba, forma içerisine sokma çabaları devam ediyor." dedi.

'KİMİN GAZETECİ OLACAĞINA DEVLET KARAR VERMEK İSTİYOR'

Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) Genel Başkanı Ahmet Abakay ise "ÇGD, Komisyon'da hiç temsil edilmedi. Bugüne kadar da akıllarına gelmedi zaten. Hayrettir, bu tartışmalı durum ortaya çıktıktan sonra BYEGM'den beni birisi aradı. Dedi ki 'Basın Kartı Komisyonu'nda sizin üye listesini de istiyoruz'. Ben de 'hayrola, siz bizi hiç aramazdınız, bizi illegal bir örgüt gibi gördürürdünüz. Bırakın biz illegal örgüt olmaya devam edelim' dedim." ifadelerini kullandı. Yeni komisyon yapısı ile basın örgütlerinin birbirine düşürülmek istendiğini ifade eden Abakay, kimin gazeteci olacağına devletin karar vermek istediğini, bunun tek adamlığa neden olacağını ifade etti. CİHAN
<< Önceki Haber TGC Başkanı Olcayto: BYEGM aracılığıyla tek tip gazeteci... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER