Ticaret ve hizmet sektörlerinde ciro yüzde 1,7 arttı


Ekonominin önemli sektörlerinden ticaret ve hizmette cirolar arttı. Türkiye Istatistik Kurumu (TÜIK) 2015 yılı Ekim-Aralık dönemini kapsayan dördüncü çeyrek itibarıyla 'ticaret ve hizmet endeksleri'ni açıkladı. Buna göre; mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış ticaret ve hizmet ciro endeksi bir önceki çeyreğe göre yüzde 1,7 oranında arttı. Takvim etkilerinden arındırılmış ciro endeksi de bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 10,4 oranında, bir önceki yıla göre de yüzde 9,7 oranında arttı.

Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış ticaret ve hizmet istihdam endeksi bir önceki çeyreğe göre yüzde 0,3 oranında arttı. Takvim etkilerinden arındırılmış istihdam endeksi ise bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 0,4 oranında azalırken, 2015 yılında bir önceki yıla göre yüzde 0,3 oranında arttı.

Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış ticaret ve hizmet çalışılan saat endeksi de bir önceki çeyreğe göre yüzde 0,5 oranında arttı. Takvim etkilerinden arındırılmış çalışılan saat endeksi ise bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 0,6 oranında azalırken, 2015 yılında bir önceki yıla göre yüzde 0,2 oranında arttı.

Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış ticaret ve hizmet brüt ücret-maaş endeksi bir önceki çeyreğe göre yüzde 3,1 oranında arttı. Takvim etkilerinden arındırılmış brüt ücret-maaş endeksi ise bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 12,2 oranında artarken, 2015 yılında bir önceki yıla göre yüzde 12,1 oranında arttı.

Ticaret ve hizmet endeksleri; bu iki sektördeki girişimlerin ciro, istihdam, çalışılan saat ve brüt ücret - maaş göstergelerinin zaman içindeki gelişiminin takibi, çeyrekler ve yıllar itibariyle değişimlerinin izlenebilmesi, Avrupa Birliği mevzuatına uyumlu ve uluslararası karşılaştırmalara olanak sağlanması, çeşitli araştırmalara kaynak teşkil etmesi amacıyla hesaplanıyor.
CİHAN
<< Önceki Haber Ticaret ve hizmet sektörlerinde ciro yüzde 1,7 arttı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER